Primarul municipiului Sighişoara, Ovidiu Mălăncrăvean, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că în acest an va fi reluată organizarea Festivalului Sighişoara Medievală, cel mai mare şi longeviv festival medieval din România, după ce anul trecut s-a renunţat la desfăşurarea ediţiei a XIV-a din cauza tergiversării organizării concursului de proiecte de către fosta administraţie a oraşului şi a contestaţiilor depuse după anunţarea proiectului câştigător.
Ovidiu Mălăncrăvean a spus că a înaintat, Consiliului Local Sighişoara, Calendarul evenimentelor culturale din 2017, Festivalul Medieval fiind preconizat să se desfăşoare în perioada 28-30 iulie, în ultimul weekend din luna iulie, aşa cum a fost organizat timp de 23 de ani. Edilul a precizat că, de data aceasta, manifestarea va fi organizată de Primăria Sighişoara, nu de alte entităţi.
‘Am prezentat, Consiliului Local, Calendarul evenimentelor culturale din 2017 în care sunt câteva evenimente mari pe care Primăria municipiului Sighişoara doreşte să le organizeze în acest an. Vrem să reluăm zilele oraşului, Festivalul Medieval pe care să îl organizăm noi, ca primărie. De asemenea, Festivalul Folk şi, în decembrie, Târgul de Crăciun. Calendarul evenimentelor culturale va fi aprobat în CL Sighişoara abia după ce se va adopta bugetul. Pentru Festivalul Medieval ne-am gândit să organizăm un concurs de proiecte, dar vom spune mai mult după adoptarea bugetului. Întreruperea festivalului de anul trecut nu a fost deloc benefică, dar trebuia să respectăm legalitatea. Sperăm ca acesta să se întoarcă de la comercial, la zona culturală, să predomine partea cultural-medievală’, a declarat Mălăncrăvean.
În anul 2016, Festivalul Sighişoara Medievală nu a mai fost organizat, pentru prima dată în 24 de ani, deşi municipalitatea avea prevăzuţi în buget banii pentru această manifestare.
Hotelierii din zona Sighişoarei susţineau că pentru intervalul 28-31 iulie 2016, când era programat Festivalul Sighişoara Medievală, aveau cel puţin 10.000 de cazări confirmate, iar amânarea manifestării le-a adus grave prejudicii.
Până la momentul renunţării la Festivalul Sighişoara Medievală, judeţul Mureş se menţinea a patra destinaţie turistică din România, după Bucureşti, Constanţa şi Braşov, întrucât pe parcursul anului trecut a înregistrat aproape 500.000 de turişti, cu peste 83.000 mai mulţi decât în 2014, cei mai mulţi turişti veniţi din străinătate fiind concentraţi în zona Sighişoara, în special în preajma acestei manifestări.
În Calendarul evenimentelor culturale pe anul 2017 figurează peste 90 de evenimente, între care se mai regăsesc a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Arte şi Film ‘Vampirii’ (International Vampire Film and Arts Festival – IVFAF), în perioada 23-29 mai, Festivalul de Folk, în 23-25 iunie, Festivalul Academia Sighişoara în 1-14 august, Festivalul Intercultural ,,Proetnica’, în luna august, Festivalul de Blues, Turnirul Scriitorilor, Zilele Culturii Germane, Târgul Meşteşugarilor, Festivalul Fanfarelor, Festivalul Vocea Cetăţii şi multe altele.
AGERPRES