Tradiţionala întâlnire a celor mai bune tarafuri de muzică populară din Transilvania s-a desfăşurat săptămâna trecută la Miercurea Ciuc, în organizarea Ansamblului Naţional Secuiesc Harghita.
A XVI-a ediție
Festivalul, ajuns la cea de-a XVI-a ediţie, a început cu un spectacol susţinut de un taraf din Slovacia şi mai mulţi tineri muzicieni din Ungaria, care au câştigat anul trecut un concurs de talente folclorice, organizat de o televiziune din Ungaria.
Organizatorul principal al evenimentului, Fuleki Zoltan, a declarat că, în mod tradiţional, în prima zi sunt prezentate şi alte zone folclorice maghiare decât cele reprezentate de tarafurile invitate în festival.
În a doua zi a festivalului, cele nouă tarafuri de muzică populară autentică din judeţele Harghita, Mureş, Alba, Cluj şi Bistriţa Năsăud, au intrat în studioul Ansamblului Naţional Secuiesc Harghita şi au înregistrat materialul folcloric pe care l-au prezentat în spectacolul de gală. Înregistrările s-au făcut sub îndrumarea lui Pavai Istvan, un cunoscut etnograf din Ungaria, în acest fel urmând să se îmbogăţească tezaurul folcloric al Ansamblului Naţional Secuiesc Harghita.
Gala
Spectacolul de gală a avut loc vineri seara, după care toţi cei interesaţi au fost invitaţi să înveţe dansuri populare tradiţionale.
Fuleki Zoltan a precizat că festivalul de la Miercurea Ciuc este singurul destinat tarafurilor de muzică populară autentică, iar majoritatea instrumentiştilor, atât maghiari cât şi români sau romi, au vârste de peste 60 ani.
„Festivalul se organizează din 1996 şi cu această ocazie culegem, arhivăm şi edităm materialul folcloric prezentat. La festival participă cele mai bune tarafuri din Transilvania şi am dorit ca aceşti muzicieni să fie motivaţi şi să aibă încredere în ei, pentru că nu există evenimente dedicate doar lor. În plus, Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita este, în acest fel, deţinătorul unor bogate şi valoroase înregistrări sonore”, a precizat Fuleki Zoltan.