Consiliul Judeţean Mureş se va reuni, joi, în şedinţă extraordinară pentru dezbaterea unui proiect de hotărâre pentru aprobarea colaborării la organizarea celei de-a IX-a ediţii a Festivalului Etnografic al Comunităţilor de pe Valea Mureşului, programat să aibă loc în perioada 12-14 iulie, în comuna Răstoliţa.
Potrivit site-ului Consiliului Judeţean Mureş, festivalul este organizat de Asociaţia Microregiunea Valea Mureşului Mijlociu, care solicită administraţiei judeţene suma de 65.000 de lei, din bugetul estimativ al manifestării de 65.000 de euro. Din expunerea de motive care însoţeşte proiectul de hotărâre reiese că în cadrul festivalului se va construi un sat alegoric transilvan în comuna Răstoliţa, în zona ‘La Alei’, în care vor fi amenajate 13 case tradiţionale ale comunităţilor de pe Valea Mureşului Superior.
La Festivalul Etnografic al Comunităţilor de pe Valea Mureşului vor fi organizate demonstraţii ale meşteşugarilor din zonă şi expoziţii cu obiecte de uz casnic, ţesături tradiţionale, ceramică, mobilier, unelte şi instrumente muzicale. Vor fi, de asemenea, organizate expoziţii cu vânzare ale meşterilor populari cu obiecte tradiţionale specifice, precum şi un spaţiu pentru prezentarea obiceiurilor oieritului.
Deschiderea festivalului se va face printr-o paradă a portului popular din zonă, prezentat de localnici şi de ansambluri folclorice şi prezentarea unui spectacol folcloric susţinut de ansambluri artistice profesioniste şi interpreţi invitaţi, precum şi prezentarea a trei concursuri tradiţionale – de gastronomie, de fasonare lemn şi de frumuseţe.
Tot în cadrul manifestării se va organiza Seminarul de Instruire şi Informare a Fermierilor şi Autorităţilor Locale privind Implementarea Proiectelor pe Fonduri Europene 2014/2020 – Dezvoltare rurală. La ediţia a IX-a a Festivalului Etnografic al Comunităţilor de pe Valea Mureşului vor avea loc şi o serie de concerte susţinute de Ducu Bertzi, trupa Taxi, CRBL, Mihai Mărgineanu şi Horia Brenciu.
Asociaţia Microregiunea Valea Mureşului Mijlociu este constituită din 13 comunităţi de pe Valea Mureşului Superior – Topliţa, Stânceni, Lunca Bradului, Răstoliţa, Deda, Ruşii Munţi, Vătava, Aluniş, Brâncoveneşti, Suseni, Reghin, Breaza şi Petelea – cu scopul de a desfăşura activităţi prin care să se valorifice potenţialul Văii Mureşului din punct de vedere turistic şi cultural.
AGERPRES