O premieră de excepţie la Tîrgu-Mureş
În perioada 22-25 iunie, s-a desfăşurat la Tîrgu-Mureş prima ediţie a Festivalului de operă Virginia Zeani. Evenimentul a fost prefaţat de decernarea titlului de „Cetăţean de onoare” al localităţii Solovăstru, localitatea de naştere a sopranei Virginia Zeani, şi de expoziţia temporară „Virginia Zeani” deschisă la Muzeul Etnografic „Anton Badea”, din Reghin.
Joi (săptămâna trecută) în Sala Oglinzilor de la Palatul Culturii din Tîrgu-Mureş s-a desfășurat deschiderea oficială a Festivalului cu participarea Preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, a primarului municipiului Tîrgu-Mureş, dr. Dorin Florea, a episcopului greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a directorului Filarmonicii Tîrgu-Mureş, Vasile Cazan şi a altor oficialităţi.
Vor urma și alte ediții
Directorul general al festivalului, Marian Jurgiu, a declarat: „Vreau să mulţumesc celor care au făcut, într-o mai mare sau mai mică măsură, posibil acest eveniment, unul de excepţie, care este dedicat în întregime doamnei Virginia Zeani. El se află la prima ediţie, iar cu sprijinul celor în măsură, dorim să-l continuăm cu ediţii mult mai bogate şi mai importante ca şi substanţă”. În continuare, amfitrionul festivalului, Marius Constantinescu, precum şi ceilalţi invitaţi care au luat cuvântul, au evocat personalitatea sopranei Virginia Zeani care a fost timp de 25 de ani „primadonna assoluta” a Teatrului de operă din Roma.
Momentul culminant…
… l-a constituit decernarea distincţiei „ALAE” sopranei Virginia Zeani, oferită de Consiliul Judeţean Mureş. Aceasta a fost înmânată de către preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc directorului general al festivalului, Marian Jurgiu.
Seara de vineri a prilejuit primul concert coral extraordinar al festivalului desfăşurat în Biserica reformată din Cetatea Medievală cu participarea Corului Mixt al Filarmonicii de Stat din Tîrgu-Mureş, dirijat de Vasile Cazan, şi al soliştilor Antonia Someşan-pian, Silvia Stroia-orgă, Szabo Levente-tenor şi Anda Rusu-vioară. Au fost interpretate piese muzicale de referinţă din creaţia compozitorilor: Bach, Tudor Jarda, Haydn, Schubert, Verdi, Mozart, Wagner, Beethoven, Mascagni etc.
Finala concursului internaţional de canto…
..desfăşurat în cadrul festivalului a avut loc sâmbătă seară la Palatul Culturii.
Au evoluat în finală 11 finalişti selectaţi din totalul de 46 concurenţi înscrişi. Evenimentul a fost prezentat de amfitrionul Marius Constantinescu care a declarat că doamna Virginia Zeani este o sărbătoare. „Nu este doar pentru cine ascultă vocea, saturată ca un soare de iulie; nu doar pentru cine o vede, chip de vedetă fatală a cinematografiei de altădată, ci mai ales pentru cine are norocul să îi stea în preajmă, să se impregneze de bucuria pe care o emană, dublată de generozitatea, candoarea şi simplitatea care sunt apanajul celor mai mari artişti. Pentru mine, una din faţetele fericirii mele pământeşti se numeşte Virginia Zeani”.
Mesajul sopranei adresat festivalului
În continuare a fost proiectat mesajul sopranei adresat festivalului: „Numele concursului este „Lassoluta Virginia Zeani”, eu v-aş ruga mult să credeţi că nu sunt aşa de absolută, aş fi vrut să fiu mult mai bine decât am fost, eu doar am căutat întotdeauna să cânt cum trebuie, să cânt bine şi cu tot sufletul pe care l-am avut de la părinţii mei şi de la satul meu natal Solovăstru unde am copilărit. Sunt fericită că organizaţi acest eveniment rar de tot în viaţa unui om, o recepţie în onoarea mea”.
A urmat concursul propriu-zis în care cei 11 finalişti talentaţi s-au străduit să convingă juriul că merită unul dintre premiile oferite.
Pe perioada cât juriul a deliberat, formaţia Classis din Cluj a susţinut un scurt recital.
Juriul internaţional compus din personalităţi marcante ale vieţii muzicale în frunte cu preşedinta juriului, soprana Horiana Brănişteanu, prof. univ. a avut o sarcină dificilă în a alege pe primii trei clasaţi.
Premiile
În urma deliberării, s-au acordat următoarele premii: premiul III lui Alin Stoica cu piesa „Mamma, quel vino e generoso”, din Cavalleria Rusticana de P. Mascagni, premiul II concurentei din Ungaria, Eszter Zemleny cu piesa” Glitter and be gay (Candide)” de Leonard Bernstein şi marele premiu revenindu-i concurentului Alexandru Chiriac cu piesa” Nemico della Patria de U. Giordano.
După închiderea ediţiei a avut loc spectacolul cu opera „La Traviata” de Giuseppe Verdi.
Narcis SOCACIU