Directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, dirijorul Vasile Cazan, doreşte ca din data de 1 iulie orchestra simfonică să îşi poată relua activitatea şi să susţină măcar concerte în aer liber, după ce, din cauza pandemiei, şi-a întrerupt stagiunea în luna martie, fapt nemaiîntâlnit în cei 70 de ani de funcţionare ai instituţiei.
„Ne-am reluat activitatea în Palatul Culturii, dar fără concerte. Or repetiţiile sunt necesare, artistul este motivat şi este doritor să cânte. În situaţia actuală, în Palatul Culturii nu vom putea susţine concerte, dar sper să găsim înţelegere să putem susţine mini concerte sau concerte mai mari în spaţii deschise (…) Dacă se va găsi înţelegere, sper ca măcar de la 1 iulie să avem evenimente în aer liber (…) Trei luni şi jumătate din stagiune s-au dus, ceea ce este dureros pentru mine, dar şi pentru melomani. Noi împlinim anul acesta 70 de ani de la înfiinţarea filarmonicii şi, luna mai, când este de obicei Festivalul Zilele Muzicale Târgumureşene, am avut un proiect dedicat acestei aniversări, cuprindea şi un concert mare, în 27 mai, în care doream să evidenţiem în scenă această frumoasă tradiţie pe care o are Filarmonica. S-a dus… Ultimul concert a fost în 5 martie, de atunci concertele au fost sistate şi sperăm să ne putem reveni”, a declarat, pentru AGERPRES, Vasile Cazan.
Directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş a arătat că deşi artiştii au fost un timp în şomaj tehnic, în perioada stării de urgenţă, însă au încercat să ţină legătura cu publicul prin intermediul presei sau în mediul online şi că fără cultură, perioada de izolare ar fi fost mult mai grea.
„Am fost activi, aproape de public, iar atunci când nu am putut să facem altceva, am pus pe site-ul instituţiei, în fiecare săptămână, ceva din arhivă, concerte înregistrate. Sper că aşa am putut să convingem că suntem în legătură cu publicul nostru pe care îl iubim şi îl respectăm (…) Mesajul nostru este foarte clar, fără cultură nicio societate nu va fi nici binecuvântată, nici relaxată, pentru că totuşi cultura este ceva care aparţine sufletului nostru. Cred că fără artă, trecerea noastră prin epidemie ar fi fost mult mai grea. Noi am făcut şi prin aprilie aşa-zisa muzică din carantină, am avut intervenţii la radio şi televiziuni, colegii noştri s-au înregistrat acsă, cum au putut, pentru a parveni în mediul online această activitate. În acest scop am pus la dispoziţia publicului înregistrări ale unor concerte cu public susţinute de către colectivele noastre artistice în superba sală de concert din Palatul Culturii. Înregistrările au fost schimbate săptămânal tocmai pentru a rămâne încărcaţi sufleteşte aşa cum se întâmpla până recent, când în fiecare joi seara savuram împreună frumuseţea inegalabilă a muzicii clasice”, a precizat Vasile Cazan.
Filarmonica de Stat din Târgu Mureş a fost înfiinţată de Guvernul României în anul 1950, iar aici au concertat muzicieni de talie mondială precum Pablo Casals, George Enescu, Bartók Béla, Jan Kubelik, Dohnányi Ernő sau Carlo Zecchi, care erau doritori să revină mereu la Târgu Mureş. AGERPRES