Regizorul Tudor Giurgiu, preşedintele Transilvania Internaţional Film Festival, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, organizarea în premieră la Târgu Mureş a primei ediţii a TIFF, în perioada 13-15 septembrie, în cadrul evenimentului ‘100 de ani de cultură în Mureş’, care marchează centenarul Palatului Culturii din municipiu.
Tudor Giurgiu a spus că momentul ales pentru organizarea festivalului la Târgu Mureş este cât se poate de bun, întrucât aici vor fi prezentate multe filme, care din diferite motive nu au fost prezentate la ediţiile din acest an ale TIFF Cluj Napoca şi Sibiu.
‘TIFF a depăşit momentul de a fi doar un festival de film, noi prezentăm an de an nu doar filme, ci şi concerte, expoziţii foto, încercăm să aducem invitaţi români şi din străinătate şi să provocăm publicul, indiferent dacă e din Cluj, din Sibiu sau, iată, din Târgu Mureş, la o experienţă multiculturală. Din punctul ăsta de vedere, în momentul în care organizăm festivalul, vorbim de final de mai – început de iunie, foarte multe filme româneşti, care întotdeauna sunt cele mai căutate de public, nu sunt gata sau regizorii şi producătorii preferă să nu le scoată pe piaţă, pentru că întotdeauna e Festivalul de la Cannes, Festivalul de la Locarno, cel de la Veneţia. Cred că a avea un TIFF, în toamnă, la Târgu Mureş e o idee bună, pentru că, iată, putem să venim cu premiere şi cu filme care, unele dintre ele, nici nu au fost văzute în ţară’, a arătat Tudor Giurgiu.
Acesta a afirmat că, în calitate de organizator al TIFF, a fost plăcut surprins de propunerea făcută de Consiliul Judeţean Mureş de a aduce această manifestare şi la Târgu Mureş, pentru a fi inclusă în programul evenimentului ‘100 de ani de cultură în Mureş’, care începe joi şi durează până în data de 22 noiembrie.
‘Ideea de a face TIFF Târgu Mureş, coroborată cu aniversarea acestei importante clădiri – şi făcând apoi un tur prin oraş şi văzând alte posibile locuri de desfăşurare a unor proiecţii de film, toate astea ne-au convins pe loc, am spus da şi vrem să venim la Târgu Mureş nu doar pentru un an, ci să încercăm să ne facem un obicei din asta (…) Lucrul de care sunt cel mai mândru e că am reuşit să convingem importante personalităţi ale filmului şi teatrului românesc să vină la Târgu Mureş’, a spus Giurgiu.
El a precizat că, în perioada 13-15 septembrie, va fi la Târgu Mureş ‘cel mai important regizor de film, de teatru, care trăieşte încă în România în momentul de faţă’, Lucian Pintilie. Conform lui Giurgiu, acesta va fi prezent la Târgu Mureş însoţit de fiica lui Eugen Ionescu, cu filmul ‘După-amiaza unui torţionar’.
Directorul TIFF a arătat că printre oaspeţii importanţi ai festivalului se numără şi Horaţiu Mălăele, cu filmul ‘Funeralii fericite’, Eugenia Vodă Stere Gulea, care îşi va prezenta filmul ‘Sunt o babă comunistă’, alături de scriitorii Dan Lungu şi Lucian Dan Teodorovici.
Tudor Giurgiu a anunţat că vor fi prezenţi şi regizoarea Iulia Rugină şi actorii Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguţă din distribuţia filmului ‘Love Building’, un lungmetraj românesc care va fi proiectat în ultima seară şi care ‘va arăta că filmele noastre nu mai sunt toate gri, triste şi depresive, există filme care pot să vorbească şi despre dragoste şi pot să şi amuze lumea’.
Conform lui Giurgiu, printre invitaţi se află şi Silviu Purcărete, împreună cu care a produs filmul ‘Undeva la Palilula’.
‘Silviu, în momentul de faţă, e în repetiţii la Cluj, cu un nou spectacol de teatru. A acceptat invitaţia noastră şi sâmbătă seara, pe data de 14, vom putea să oferim publicului o proiecţie specială’, a subliniat Tudor Giurgiu.
Regizorul a mai spus că în programul TIFF Târgu Mureş a inclus în program două filme maghiare recente – ultimul film al regizoarei Kincses Reka, originară din Târgu Mureş, care trăieşte în Germania precum şi ‘Aglaja sau De ce fierbe copilul în mămăligă’.
De asemenea, ar putea să fie inclus în program şi ‘The Notebook’, de Szasz Janos, care a câştigat Marele Premiu la Festivalul de Film de la Karlovy Vary , din acest an.
În cadrul conferinţei de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, a arătat că TIFF Târgu Mureş este unul dintre cele mai importante evenimente din cadrul evenimentului ‘100 de ani de cultură în Mureş’.
Dobre a arătat că în programul manifestării se regăsesc festivaluri de muzică clasică, cum ar fi ‘Constantin Silvestri’, Festivalul Internaţional de Orgă, conferinţe, teatru, precum şi concerte susţinute de artişti renumiţi, printre care şi cea mai rapidă fanfară din lume, Ciocârlia, dar şi formaţia britanică de rock, Uria Heep.
Evenimentul ‘100 de ani de cultură în Mureş’ va fi deschis joi după amiază, de o conferinţă a istoricului Lucian Boia.
AGERPRES