Granturi în valoare totală de peste 980.000 lei sunt oferite pentru iniţiative civice în patru oraşe: Brăila, Slatina, Slobozia şi Sovata prin programul naţional „Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi”, anunţă, miercuri, Federaţia Fundaţiile Comunitare din România.
Federația Fundațiilor Comunitare din România și Lidl România au dat startul la programul național de finanțare „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” în 5 orașe din țară, printre care și Sovata. Aflat la ediția a V-a, programul național oferă finanțări nerambursabile în valoare totală de peste 980.000 de lei și mentorare celor mai bune soluții la provocări din educație.
La Sovata programul este coordonat prin Fundația Comunitară Mureș, care va aloca un total de 245.000 de lei oferiți de către Lidl România. Aceștia se vor împărți în două direcții: 200.000 de lei vor fi direcționați către granturi care pot fi obținute pe bază de concurs de proiecte, iar 45.000 de lei vor fi alocați, în urma consultărilor cu comunitatea și analizei contextului local, pentru un proiect de educație rutieră și prevenire a bullying-ului și a dependențelor în rândul copiilor și tinerilor din comunitate. Proiectul EDUSIG va fi implementat de Fundația Comunitară Mureș, cu sprijinul partenerilor din comunitate, și vizează totodată consolidarea capacității acestora de a se implica în dezvoltarea locală.
În cadrul concursului de proiecte, sunt eligibile pentru finanțare organizațiile non-guvernamentale, care pot dezvolta proiecte de educație care încurajează colaborarea și implicarea civică. Înscrierile au loc în perioada 8 mai – 5 iunie 2024, conform pașilor detaliați pe pagina web a programului și în ghidul aplicantului.
Direcțiile de intervenție ale programului la Sovata au fost stabilite participativ în urma dialogului cu administrația locală și societatea civilă, după un proces de consultare și cartare a nevoilor din comunitate. Astfel, prin program se vor susţine idei de proiecte care cultivă dorința de învățare, idei de educație non-formală și care sădesc inițiative civice către un oraș care prioritizează educația cetățenilor.
Inițiative precum ateliere în spații publice care promovează mobilitatea urbană și sănătatea fizică, proiecte dedicate cercetării sau învățarea competențelor necesare în viața de zi cu zi, care stimulează receptivitatea și spiritul de implicare în rezolvarea problemelor comunității sau activități de educație STEM, care încurajează pasiunea copiilor și tinerilor prin metode creative, vor putea beneficia de finanțare și mentorare.
În perioada 8 mai – 5 iunie, echipa Fundaţiei Comunitare Mureș va organiza sesiuni de sprijin gratuite cu aplicanții. Aceste sesiuni se vor desfășura în două etape: prima etapă este destinată aspectelor referitoare la formularul de aplicare, iar a doua pentru clarificări și feedback specific care vizează îmbunătățirea propunerilor de proiecte.
Selecția finală a proiectelor câștigătoare va fi făcută prin jurizare de către un juriu format din specialiști independenți din domeniul programului și reprezentanți ai Fundației Comunitare Mureș, pe baza criteriilor stabilite local și care pot fi consultate în Ghidul de finanțare.
Detalii despre programul de finanțare și alte materiale necesare procesului de aplicare se pot accesa pe www.fondulpentruunviitormaibun.ro, pe www.finantare.fcmures.org și pagina de Facebook națională.
„Fondul le oferă ONG-urilor din Sovata posibilitatea de a sprijini inițiative apărute din comunitate, pentru comunitate. Sperăm că prin apelul de proiecte, deschiderea comunității ne va permite să sprijinim soluțiile cele mai bune pentru problemele locale de educație. De asemenea, ne bucurăm să aducem proiectul EDUSIG la Sovata, deoarece este esențial să discutăm despre siguranță în comunități, și prin educație potrivită, să reducem riscul de dependențe, frecvența accidentelor rutiere și a cazurilor de bullying. Ne dorim un oraș unde oamenii formează o adevărată comunitate, își tratează cu responsabilitate resursele și investesc în educația copiilor” a declarat Kolcsár Szilvia Panna, Manager de Proiecte la Fundația Comunitară Mureș.
Inițiativa programului „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” vine ca un răspuns la nevoile reale ale comunității și este o măsură prin care Lidl România și Federația Fundațiile Comunitare din România își propun să sprijine acțiuni relevante, cu impact pe termen lung la nivel local. În primele 4 ediții programul s-a desfășurat simultan în alte 21 orașe din țară și a finanțat 140 de inițiative locale cu o mobilizare impresionantă. Mii de acțiuni civice și ore de voluntariat, și zeci de mii de cetățeni implicați direct sau indirect, sunt doar câteva din rezultatele edițiilor anterioare.
Programul se desfăşoară în această ediție în 5 comunități din ţară: Brăila, Oradea, Slatina, Slobozia și Sovata cu finanțarea Lidl România, sub umbrela Federației Fundațiile Comunitare din România, iar în Sovata este gestionat de către Fundația Comunitară Mureș.
—
Fundația Comunitară Mureș își propune îmbunătățirea vieții locuitorilor în primul rând în județul Mureș. Bazele Fundației Comunitare Mureș au fost puse de un grup de nouă tineri care și-au dorit ca împreună să reușească să implice companiile, oamenii, dar și tinerii din oraș în dezvoltarea comunității în care trăiesc. Pentru detalii suplimentare, vizitați: https://www.fcmures.org/ro
Federația Fundațiile Comunitare din România (FFCR) a fost fondată în 2012 și are rolul de a reprezenta la nivel naţional interesele fundaţiilor comunitare din România care contribuie la construirea unor comunități conștiente, generoase, incluzive și durabile. Federația susține 18 fundații comunitare însumând peste 9400 de proiecte și 86 de milioane de lei în investiții comunitare. În prezent, Fundațiile Comunitare derulează programe în 30 din cele 41 de județe din România și rețeaua este în continuă creștere.