Recent, Guvernul a liberalizat piaţa verificărilor şi a reviziilor instalaţiilor de gaz metan. Totodată, la Târnăveni au apărut mai multe societăţi comerciale autorizate, care prestează aceste servicii, care până nu demult aparţineau în exclusivitate companiei E.ON Gaz. Verificările la 2 ani făcute de distribuitorul de gaz metan pot fi realizate acum şi de firme private. Ceea ce nu ştiu consumatorii este faptul că aceste firme, având informaţii despre perioada de expirare a verificărilor, se prezintă cu câteva luni înainte la cei în cauză pentru a efectua verificarea, anulând în numele consumatorilor contractul de prestării servicii aflat încă în vigoare cu E.ON Gaz.
Chiar dacă uneori preţul solicitat este mai mic decât cel practicat de E.ON, tocmai lunile până la expirare reprezintă diferenţa de sumă solicitată. Mai mult decât atât, la Târnăveni s-au înregistrat cazuri (și plângeri la Poliţie) în care în loc de verificarea bianuală, anumite firme au încasat revizia care se efectuează odată la 10 ani, profitând de naivitatea persoanelor în vârstă, cu toate că termenul nu expirase încă (preţul este dublu la revizie).
Alt şiretlic este acela de a păcăli oamenii că instalaţia de utilizare are scăpări de gaz, în scopul de a interveni ei şi de a încasa suplimentar costul reparaţiei, ameninţându-i că le demontează contoarele de gaz, persoanele recomandându-se ca şi angajați ai E.ON-ului.
Proceduri
Pentru a face diferenţa între compania E.ON şi firmele private, consumatorii trebuie să ştie câteva aspecte importante:
1. Angajații E.ON distribuie anunţuri cu data efectuării verificării înainte cu cel mult două săptămâni de la data scadenţei.
2. Angajaţii care bat la uşă trebuie să se legitimeze.
3. Angajaţii E.ON nu încasează contravaloarea serviciului pe loc, urmând a trimite prin poştă o factură cu aceste servicii.
Pentru a efectua verificarea cu o altă firmă, urmaţi paşii următori:
1. Contractul încheiat cu E.ON poate fi modificat doar în scris şi cu acordul părţilor, orice parte putând denunţa unilateral contractul, dar numai cu un preaviz de 30 de zile lucrătoare.
2. După reziliere, consumatorul contactează o firmă privată, pentru încheierea unui contract de prestări servicii.
3. Firma trebuie să preia de la operatorul sistemului de distribuţie copii ale fişelor de evidenţă a lucrărilor de verificare, anterior efectuării verificărilor.
4. Efectuarea verificării de către firmă.
5. Predarea fişei de verificare la operatorul sistemului de distribuţie.
Saracul E.on. A ajuns victima. Cineva indrazneste sa-i sparga monopolul si sa lucreze mai ieftin in conditii absolut reglementate de lege. Si voi ziaristii sariti sa-i aparati.
Du-te nene pacalit la Protectia consumatorului si cauta-ti dreptatea.
Iar tu, ziaristule, explica-mi si mie din ce bani are E.onul cele 1.000 de masini de serviciu doar in Mures.
Nu-i mai aparati ca nu-s asa de nevinovati nici ei.
Hotul striga „Hotii!!!”
Va arat factura E.on pe care am facturate servicii de genul celor din articol si nici n-au trecut angajatii lor pe la mine pe-acasa.
Dar ei nu-s tepari. Ei sunt E.on.