Firmele trebuie să depună bilanțul anual până la 31 mai. Din 2025, se modifică termenul de depunere a situațiilor financiare pentru societăți și ONG-uri
Firmele trebuie să depună bilanțul anual până la 31 mai. Din 2025, se modifică termenul de depunere a situațiilor financiare pentru societăți și ONG-uri

Firmele trebuie să depună bilanțul anual până la 31 mai. Din 2025, se modifică termenul de depunere a situațiilor financiare pentru societăți și ONG-uri

  • „Ordonanța de urgență privind modificarea și completarea unor acte normative în domeniul fiscal-bugetar, precum și pentru reglementarea altor măsuri” ce a fost aprobată ieri în ședința de guvern schimbă unele prevederi din legea contabilității nr. 82/1999, inclusiv pe cele referitoare la depunerea situațiilor financiare, a atras atenția  consultantul fiscal Loredana Mihăilă. Noile prevederi au fost deja publicate în Monitorul Oficial.

Potrivit modificărilor, societățile comerciale vor trebui să depună situațiile financiare anuale până pe data de 31 mai inclusiv a exercițiului financiar următor celui de raportare și nu la 150 de zile după încheierea exercițiului financiar, ca până acum. În cazul fundațiilor, asociațiilor  etc. nou termen de depunere este 30 aprilie (comparativ cu maximum 120 de zile după încheierea exercițiului financiar).

Depunerea situației financiare, condiție pentru impozitarea ca microîntreprindere

Loredana Mihăilă a explicat pentru termene.ro că „articolul de lege a fost reformulat pentru că multe societăți și-au pierdut statutul de microîntreprindere deoarece au depus situațiile financiare și până acum până pe 31 mai, pentru că nu cunoșteau vechea normă”.

Astfel, potrivit prevederilor în vigoare, o societate comercială își poate păstra statutul de microîntreprindere dacă a depus la timp situația financiară pentru ultimul exercițiu financiar.

După cum explica Sorin Biban, Tax Partner în cadrul BirisGoran, depunerea situațiilor financiare anuale este, mai nou, o condiție pentru aplicarea impozitului micro, conform OUG 115/2023. Nerespectarea acesteia atrage după sine trecerea la impozitul pe profit.

Din felul în care a fost redactat textul de lege (art. 47 alin. 1 lit. i din Codul fiscal, coroborat cu regulile de la art. 54^1) reiese că, după expirarea regulilor tranzitorii aplicabile în anul 2024 (practic, după data de 31 martie 2024), depunerea cu întârziere a situațiilor financiare va duce la ieșirea din regimul microîntreprinderilor, fără posibilitatea revenirii”, a detaliat acesta.

Ce prevede ordonanța publicată în MO

Ordonanța modifică art. 36 alin. 1 din Legea Constabilității, după cum urmează:

„(1) Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1)—(3) depun un exemplar al situațiilor financiare anuale la organul fiscal competent din subordinea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, după cum urmează:

a) societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, societățile/companiile naționale, regiile autonome, institutele naționale de cercetare-dezvoltare, subunitățile fără personalitate juridică din România care aparțin unor persoane juridice cu sediul în străinătate, cu excepția subunităților deschise în România de societăți rezidente în state aparținând Spațiului Economic European, până la data de 31 mai inclusiv a exercițiului financiar următor celui de raportare;

b) celelalte persoane juridice, până la data de 30 aprilie inclusiv a exercițiului financiar următor celui de raportare.”

 

Sursa: Termene.ro