Prim-vicepreşedintele PDL, Dorin Florea a declarat miercuri, la Târgu Mureş, în urma prezentării Raportului MCV, că se poate vorbi despre un viitor al justiţiei independente în România şi că aceasta este singura instituţie care poate să-şi asume responsabilitatea de refacere a întregii societăţi româneşti.
‘Se poate vorbi despre un viitor al justiţiei independente pentru că cresc generaţiile tinere. Cea mai mare apăsare şi responsabilitate revine justiţiei, întregului corp al justiţiei; probabil că este singura instituţie care a rămas, care poate la rândul ei să-şi asume responsabilitatea de reface întreaga societate românească. Înainte erau intelectualii, care puteau da o anumită ţinută, dar îi vedem că sunt absenţi, stau ascunşi prin biblioteci. Medicii, care înainte erau o pătură a elitelor, au ajuns prăfuiţi şi la umilinţele miniştrilor. Învăţământul a devenit culpabil la toată mocirla românească în totalitate’, a declarat Dorin Florea.
El a spus că s-a ajuns în această situaţie ‘prin omul politic care nu a ştiut să-şi ridice nişte standarde, care nu a ştiut să întrevadă derapajul uriaş al întregii societăţi în ansamblul ei, prin răsturnarea valorilor’ şi că justiţia poate să fie cea care să dea semnalul responsabilităţii tuturor categoriilor profesionale, care, la rândul lor să disciplineze politicul.
‘Dacă toate categoriile profesionale importante ale societăţii civile nu se implică, nu aşteptaţi de la oamenii politici – că-s foarte puţini cei care înţeleg cu adevărat menirea unui om politic- să înţeleagă cu adevărat locul şi rostul nostru într-o Europa a valorilor. Politicienii noştri sunt pe un drum paralel, majoritatea, al mediocrităţii, al demagogiei, al imposturii. Nu ştiu ce mai caută pe afară. Mie mi-ar fi ruşine să mai ies în Europa, oriunde, ca reprezentant al unei instituţii din România, pentru că eşti catalogat la fel: o ţară în care nu ştii să-ţi identifici şi să rezolvi principalele probleme sau să pui accentul pe valoare’, a susţinut Florea.
Prim-vicepreşedintele PDL a afirmat că aproape 80% dintre politicieni înţeleg să facă politică pe considerentul că ‘cineva îi apară de anumite şmecherii pe care le fac’ şi că acesta este motivul pentru care, în general, oamenii din clasa politică nu sunt de calitate.
‘Modul în care se comportă faţă de anumite instituţii, modul în care încearcă, cu ţâfnoşenie, să se considere apăraţi de anumite abuzuri – ei de asta fac politică. Aşa s-a încetăţenit în România ideea de a face politică. Şi, din păcate, liderii politici sunt de vină că acceptă această mediocritate, că s-a ajuns să se promoveze numai pe criterii mercantile, pe interese, pe uşurinţa de a accepta numai scoruri şi procente electorale, nicidecum calitate. Este o mare racilă pentru întreaga clasă politică’, a susţinut Florea.
Dorin Florea crede că liderii politici ar trebui să arate că au înţeles ceva din sancţiunile europene şi din recomandările din Raportul MCV şi că au înţeles că este momentul unei schimbări majore.
‘Să hotărască împreună, liderii politici, din toate partidele, nu majorităţi, întregul spectru politic, până unde să faci schimbări. Exemplu poate fi oferit şi în Târgu Mureş unde amantele, prietenii de pahar, şmecherii de afaceri, ajung să conducă anumite instituţii, agenţii sau servicii publice. Acesta este iarăşi un comportament pe care noi trebuie să nu-l acceptăm, să vedem până unde merge, pentru că vedem un învăţământ şi o sănătate praf, vedem accidentele care se întâmplă în România şi te-ai mira să meargă bine. Pentru că asta înseamnă răsfăţul şi mediocritatea care a cuprins şi ultima pătură, care este politizată. Aici va fi o mare problemă dacă vor continua lucrurile în felul acesta. Să nu ne mirăm de ce instituţiile merg prost, de ce ascultă de politruci, după principiul eu te-am pus, eu te omor, eu îţi cer etc. Aici apare a doua mare verigă în lanţul acesta al mediocrităţii româneşti’, a accentuat Dorin Florea.
Acesta a mai spus că Parlamentul, de asemenea cuprins în rândul recomandărilor din Raportul MCV, ‘este produsul unor acceptări rapide, a unor soluţii încropite de politicieni pentru a-şi obţine scoruri electorale şi nu s-au gândit la consecinţele mediocrităţii sau superficialităţii lor’.
‘Parlamentul nu reprezintă decât modul în care partidele au înţeles să-şi atingă scopul cu orice preţ. A fost votul uninominal, a adus pe listă o întreagă mediocritate. Foarte mulţi oameni au găsit modalitatea ca prin politică să-şi apere interesele sau să fugă de anumite dosare prin accederea în parlament. Din păcate la asta s-a ajuns. Societatea românească trebuie şi ea să reacţioneze. Un exemplu ar fi ca intelectualitatea să iasă din mediul ei considerat foarte sus, cocoţat, şi să câştige măcar CNA-ul’, a accentuat prim vicepreşedintele PDL.
AGERPRES