Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mureş, Kincses Sandor, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că, la sfârşitul acestei luni, focarul de gripă aviară identificat în Sâncraiu de Mureş va fi stins, întrucât acesta a fost izolat, iar analizele au arătat că nu există nicio altă suspiciune de boală în zona de supraveghere.
„Până în 27 februarie vom declara stins focarul. Păsările respective (lebede negre) erau de 8 ani acolo, proprietarul le-a primit cadou, erau captive, nu plecau nicăieri de pe acel lac. Cei 5 boboci de lebădă neagră depistaţi pozitiv au murit, au fost eutanasiate toate păsările din focar – 7 lebede adulte, găinuşe, porumbeii de acolo şi un struţ. Focarul se monitorizează în continuare, colegii au inspectat toate gospodăriile, a fost făcută o catagrafiere a exploataţiilor care deţin păsări şi până în 27 februarie de mai face una. În zona de supraveghere avem o singură fermă de păsări, au fost prelevate probe şi nu s-a confirmat existenţa bolii”, a arătat şeful DSVSA Mureş.
În data de 20 ianuarie, la cinci pui de lebădă neagră din Sâncraiu de Mureş a fost identificat genomul virusului gripei aviare, suspiciunea de boală fiind confirmată ulterior.
DSVSA Mureş a instituit o zonă de monitorizare pe o rază de 10 kilometri în jurul locului unde a fost identificat virusul, care a cuprins localităţile Sâncraiu de Mureş, Nazna, Târgu Mureş, Pănet, Sântioana, Ungheni, Moreşti, Cristeşti, Vălureni, Budiul Mic, Livezeni, Corunca, Leordeni, Berghia, Ţiptelnic, Mădăraş, Cuejd, Herghelia, Ceuaşu de Câmpie, Voiniceni, Porumbeni, Sântana de Mureş, Curteni, Chinari şi Sângeorgiu de Mureş.
În paralel, au fost luate o serie de măsuri care să preîntâmpine o eventuală răspândire a virusului gripei aviare.
AGERPRES