Apar noi informații despre fondurile europene de 1 miliard de euro pentru PFA, microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM): ministrul Economiei a anunțat vineri, într-un interviu la HotNews.ro, când ar putea fi lansată aplicația electronică de înscrieri și modalitatea de acordare a ajutoarelor care ar urma să ajungă la circa 100.000 de afaceri.
Vorbim despre cele 3 scheme de finanțare pentru micile afaceri, pentru care Guvernul trebuie să adopte o ordonanță de urgență. Ministrul Virgil Popescu speră ca Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) să fie gata până pe 15 august cu aplicația electronică pentru înscrierea online a firmelor în programele de sprijin. Circa 100.000 de firme ar urma să fie sprijinite astfel, din evaluările Ministerului Economiei.
„Vorbim în total despre peste 100.000 de firme, din evaluările noastre. Nicio autoritate publică nu a gestionat până acum atât de multe companii. Acest lucru nu se poate face manual, este exclus să luăm dosar cu dosar. Și trebuie contractate anul acesta, pentru că sunt din exercițiul financiar 2014-2020. Sper ca până pe 15 august să avem o aplicație informatică, lucrăm cu STS. Ei au dat un termen mai spre sfârșitul lui august, hai să vedem care termen va fi, eu cred că la jumătatea lui august dăm drumul la acestea”, a declarat Virgil Popescu, pentru HotNews.ro.
Pe urmă, aplicația celor de la STS va putea fi folosită și la alte programe de finanțare IMM, în viitor. „Sunt convins că vom avea o aplicație care este pilot în România în momentul de față și va putea fi folosită și pentru următoarele call-uri de proiecte și trebuie să ne obișnuim cu gîndul că vo avea foarte multe, zeci de mii de firme”, a mai afirmat ministrul Virgil Popescu.
Cum se vor da banii europeni
1. În prima schemă de finanțare, în valoare totală de 100 de milioane de euro, vor fi finanțate cu câte 2.000 de euro persoane fizice autorizate și firme fără angajați. „100 de milioane de euro se vor duce către firmele fără salariați. Vor intra inclusiv cabinetele de medicină și PFA medicale care au fost antrenate în lupta cu COVID”.
2. Cea de-a doua schemă de finanțare, de granturi pentru repornirea activității, în valoare de 350 de milioane de euro, este destinată firmelor din HoReCa, însă acum ministrul a menționat și alte activități care urmează să fie incluse la finanțare aici. Se vor acorda granturi de maximum 15% din cifra de afaceri pe anul 2019, dar nu mai mult de 150.000 euro. „Vor fi granturi pentru repornirea activității, între 5.000 și 150.000 de euro pe companie – pentru turism, HoReCa, transport, organizare evenimente, edituri și librării”, a spus Popescu.
Din primele două scheme de finanțare, firmele vor putea primi banii rapid. „Pe primele scheme de ajutor se vor duce banii repede în economie – va fi și depunere, evaluare și contractare făcute automat, pe grilă automată și trimise contractele – spre semnare digitală – direct către companii, după care vor intra banii direct către companii” – a explicat ministrul Economiei.
3. În fine, cea de-a treia schemă de finanțare, granturile pentru investiții, în valoare totală de 550 de milioane de euro, va fi pe bază de proiecte, cu o perioadă de pregătire a acestora de 30-40 de zile.
„Vor fi granturi între 50.000 și 200.000 euro. O să intre o plajă foarte mare de firme. Nu au legătură neapărată cu pandemia. Sunt fonduri pentru dezvoltare sau extindere de actvitate. orice IMM care vrea și are un proiect viabil poate fi finanțat. Partea de finanțare a investițiilor va fi cu un call de 30-40 de zile, după care va fi o evaluare automată după depunere. Nu va fi <<primul venit – primul servit>> la investiții, pentru că trebuie să puncăm proiectele cele mai bune, pentru a fi finanțate”, a explicat ministrul Economiei, la HotNews.ro .