Uniunea Europeană a pus la dispoziția țării sute de milioane de euro de care autoritățile locale nu trebuia decât să profite. Puține sunt localitățile din județ care au reușit (prin oamenii care le conduc) să acceseze fonduri europene și să profite de acești bani. Și totuși unele localități au reușit să atragă fonduri, iar rezultatele sunt de-a dreptul impresionante. Este și cazul localității Sîngeorgiu de Pădure.
Cele mai importante străzi din localitatea Sîngeorgiu de Pădure au fost asfaltate integral, s-au realizat trotuarele și s-au amenajat accesele la proprietăți prin poduri și podețe. Investiția a ajuns la aproape 15 milioane de lei, iar primarul promite că nu se va opri aici…
Concret
Prin proiectul „Dezvoltarea economică, socială și durabilă a localității Sângeorgiu de Pădure prin modernizarea unor străzi din oraș”, localitatea Sîngeorgiu de Pădure din județul Mureș a avut la dispoziție un buget de 14,4 milioane de lei pentru reabilitarea a 14 străzi din oraș, proiect finalizat cu bine anul acesta. Contractul de finanțare a fost semnat miercuri, 22 februarie 2012, de către András Tár, fostul primar al orașului Sângeorgiu de Pădure, și de către Simion Crețu, director general ADR Centru, și a fost realizat în mare parte în timpul actualului primar, Csibi Attila.
Prin implementarea acestui proiect…
… beneficiarul a urmărit reducerea costurilor de transport de mărfuri și călători, a duratei de transport și scăderea gradului de poluare a aerului și a apei. De asemenea, prin reabilitarea rețelei de drumuri din oraș, s-a urmărit creșterea competitivității întreprinderilor locale, a mobilității forței de muncă, dar și a siguranței și vitezei de circulație.
Domeniul major de intervenție 2.1 din cadrul Programului Operațional Regional (din cadrul căruia face parte și proiectul din Sângeorgiu) a fost primul lansat în cadrul Programului Operațional Regional și au fost puse la dispoziția autorităților 93,65 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii rutiere din județe și orașe. Prin cele 17 proiecte contractate (dintre care ultimul a fost cel de la Sângeorgiu de Pădure) la nivelul Regiunii Centru s-a prevăzut să se reabiliteze 228,39 de km de drum județean, 6,43 km de centură de drum și 21,625 de km de străzi urbane.
„Este cel de-al 17-lea proiect contractat pe domeniul 2.1, ce finanțează reabilitarea drumurilor și a străzilor din Regiunea Centru. În prezent, bugetul alocat domeniului l-am depășit, ca fonduri solicitate, cu peste 30%, prin contractarea a 124,5 milioane de euro destinați proiectelor de reabilitare și modernizare străzi și drumuri din cele șase județe ale regiunii noastre. Obiectivele acestui proiect se regăsesc în fiecare proiect contractat, împreună contribuind la fluidizarea traficului în regiune, o infrastructură rutieră bună ce permite circularea în condiții de siguranță atât pentru pietoni, cât și pentru șoferi”, a declarat, la semnarea contractului, Simion Crețu, director general ADR Centru.
Sume
„Primăria Sângeorgiu de Pădure din judeţul Mureş, a câştigat un proiect european în valoare totală de circa 14,4 milioane de lei (3,3 milioane de euro), din care 11,6 milioane de lei (2,7 milioane de euro) reprezintă finanţare nerambursabilă. Fondurile nerambursabile sunt alocate din bugetul aferent Domeniului Major de Interventie 2.1 din cadrul Programului Operational Regional. Diferența dintre cele două valori reprezintă contribuția financiară a beneficiarului la realizarea proiectului. Contractul de finanțare a fost semnat în data de 22 februarie 2012, de către primarul orașului Sângeorgiu de Pădure și de către domnul Simion Crețu, director general ADR Centru”, ne-a transmis Osváth Emese, consilier local în Sângeorgiu de Pădure și responsabil relații cu presa.
14 străzi
„Proiectul include modernizarea a 14 străzi din localitate, străzi centrale din orașul Sângeorgiu de Pădure, în lungime de 7,39 km. S-au efectuat analize și studii și cele 14 străzi puteau fi încadrate în proiect pe baza lățimii străzilor – 6 m lățime parte carosabilă și trotuar cu o lățime de 1 m.
Pe străzile respective s-au realizat și trotuarele, s-au amenajat accesele la proprietăți prin poduri și podețe etc. În proiect este inclus și amenajarea spațiilor verzi, mai recent au fost plantate răsaduri de copaci și urmează să continuăm cu îmbunătățirea acestui aspect”, a declarat Osváth Emese.
Firme implicate
Proiectul a fost realizat de două firme din Odorheiul Secuiesc, care au reușit să ducă la bun sfârșit proiectul, după cum a declarat Osváth Emese: „Două firme au fost contractate pentru implementarea proiectului: Sc Termolang Srl și SC Ing Service Srl. Putem spune că totul a decurs în ordine, conform planurilor și nu au fost probleme legate nici de finanțarea europeană și nici de relațiile cu firmele implicate în reabilitare. Firmele și-au indeplinit datoriile în perioada contractuală și au respectat standardele de calitate stabilite prin contract”.
Totodată, Osváth Emese a precizat că există planuri de viitor pentru modernizarea altor străzi, dar aceste lucrări vor fi realizate din bugetul local: „Bineînțeles, după ce modernizarea străzilor principale s-a realizat, dorim să continuăm lucrări în acest sens. Avem planuri concrete pentru încă două străzi din oraș mai aglomerate: str. Viilor, către cimitir, și str. Școlii unde se află sediul Primăriei, școala, grădinița, cabinete medicale, etc. De asemenea, avem planuri pentru zona blocurilor și garsonierelor. Aceste lucrări vor fi realizate din surse proprii în anul 2014”.
Titi Dălălău