Markó a fost condamnat în primă instanţă de Curtea de Apel Bucureşti pentru abuz în serviciu şi a fost condamnat la o pedeapsă cumulativă de cinci ani de închisoare cu executare.
Procesul încheiat joi a început în 2016. Potrivit rechizitoriului DNA, comisia de despăgubiri – al cărei efectiv complet a ajuns pe banca inculpaţilor – i-a acordat omului de afaceri Horia Simu o despăgubire în valoare de 8,7 milioane de euro pentru un teren de 25 de hectare din municipiul Constanţa, naţionalizat în perioada comunistă, dar supraevaluat faţă de preţul pieţei.
Potrivit acuzării, cei nouă inculpaţi din acest caz au produs un prejudiciu de aproape 7,7 milioane de euro statului român prin acordarea unei despăgubiri peste valoarea de piaţă pentru proprietatea naţionalizată în perioada comunistă. Potrivit sentinţei publicate pe site-ul ÎCCJ, toţi inculpaţii au fost achitaţi de abuz în serviciu, totodată Crinuţa Dumitrean, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, a fost achitată de acceptarea mitei din cauza prescripţiei, însă confiscarea bunurilor în valoare de 400 000 de euro, hotărâtă în primă instanţă, a rămas definitivă.
Fostul politician UDMR a fost achitat prin sentinţe definitive în alte patru cazuri similare de corupţie, astfel s-au încheiat toate procesele intetntate împotriva lui.
În 2014, Attila Markó a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru contribuţia sa, ca membru al comisiei de restituire, la restituirea unei proprietăţi bisericeşti naţionalizate din Sfântu Gheorghe, Colegiul Secuiesc Mikó. După ce politicianul UDMR a fost inculpat şi în alte cazuri de restituire, în baza principiului răspunderii colective a comisiei de despăgubiri, Attila Markó a anunţat că se refugiază în Ungaria, deoarece nu mai are încredere în justiţia română. Actuala sentinţă a fost pronunţată în absenţa lui.
Sursa: MTI