Restaurarea bisericii reformate din cetate a rezultat descoperirea unei fresce reprezentând regele Sfântul Ladislau. Fresca a fost identificată pe latura nordică a navei bisericii și este prima ocazie când reprezentarea regelui cavaler apare într-o biserică urbană, în cel mai important oraș a secuimii.
Sfântul Ladislau a fost canonizat în 1192 și a fost un simbol a culturii medievale maghiare, regele fiind reprezentat pe sigiliul regal a lui Carol Robert, Ludovic cel Mare și pe monedele medievale maghiare până la mijlocul secolului 15. S-a identificat ultima scenă din iconografia Sfântului Ladislau, victoria asupra cumanului păgân. Ultima renovare generală a bisericii a fost efectuat în 1907, iar renovările ad-hoc din anii 70 au rezultat mai multe daune monumentului medieval.
În prezent se lucrează la înlăturarea tencuielilor de ciment și este în curs renovarea ancadramentelor altarului, la săpăturile arheologice din nava bisericii, respectiv cercetarea de paramenți.
„Mulţumim pentru sprijinul financiar din partea statului maghiar și multe mulțumiri enoriașilor bisericii pentru răbdare. Sunt convins că orașul nostru se va îmbogăți cu un alt monument frumos și măreț prin efortul comun. ” a afirmat Soos Zoltan directorul Muzeului Judetean Mures.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.