Filialele ieşene PNL, USR, PLUS şi PMP, dar şi mai multe asociaţii civice, au anunţat, miercuri, că vor sesiza Avocatul Poporului privind încălcarea de către Guvern a legii referitoare la autostrada Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş.
Asociaţiile civice ieşene “Moldova vrea Autostradă“, “Împreună pentru A8“ şi “Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei“ au organizat, miercuri, o întâlnire cu şefii partidelor de opoziţie din Iaşi, la finalul căreia a fost semnată o declaraţie comună privind susţinerea proiectului autostrăzii A8. Declaraţia a fost semnată de şefii locali ai PNL, USR, PLUS şi PMP, dar şi de reprezentanţii celor trei asociaţii civice care militează pentru autostradă.
Vicepreşedintele asociaţiei “Împreună pentru A8“, Cătălin Urtoi, a declarat la finalul întâlnirii, într-o conferinţă de presă, că semnatarii declaraţiei cer Guvernului să renunţe la realizarea autostrăzii în parteneriat public-privat.
Totodată, liderii locali PNL, USR, PLUS şi PMP, dar şi asociaţiile civice, solicită înfiinţarea Unităţii de Implementare şi Management a proiectului Autostrăzii Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş, structură care să fie în subordinea Ministerului Transporturilor şi din care să facă parte şi reprezentanţi ai societăţii civile ieşene.
De asemenea, participanţii la întâlnire au convenit să sesizeze Avocatul Poporului privind încălcarea de către Guvern a legii Autostrăzii A8, votată toamna trecută în Parlament.
Liderul filialei municipale a PNL Iaşi, deputatul Marius Bodea, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că fără implicarea asociaţiilor civice din Iaşi proiectul ar fi fost ignorat de către Guvern.
“Politicienii au arătat în atâtea rânduri că nu mai au credibilitate, iar societatea civilă ne ajută să împingem acest proiect şi să-l aducem în prim-plan. Moldova este complet izolată, trăim practic în două Românii, iar frustrarea în această zonă este imensă. De 30 de ani, PSD stă în capul mesei în Moldova şi nu face nimic. De ce suntem cei mai săraci şi cu cele mai puţine investiţii? Din cauza lipsei autostrăzii. Întâlnirea de azi (miercuri – n.r.) a fost una bună, iar opoziţia ieşeană demonstrează că orgoliile trebuie să dispară“, a spus deputatul PNL Marius Bodea.
La rândul său, liderul USR Iaşi, deputatul Cosette Chichirău, a precizat, în aceeaşi conferinţă de presă, că nu este suficient ca politicienii locali să susţină proiectul, ci trebuie să se implice şi şefii de la Bucureşti ai partidelor.
“Moldova s-a golit de oameni şi a rămas în urmă. Nu este suficient ca doar noi să avem un punct de vedere. Conducerile partidelor trebuie să-şi asume proiectul autostrăzii, la fel toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale. Le cerem asta. Şi cei de la PSD Iaşi trebuie să pună presiune pe liderii lor“, a declarat deputatul USR Cosette Chichirău.
Preşedintele PMP Iaşi, deputatul Petru Movilă, a afirmat că responsabilitatea aplicării legii privind autostrada Moldovei revine Ministerului Transporturilor, el considerând că Guvernul şi-a bătut joc de acest proiect.
Şefii asociaţiilor civice au anunţat că săptămâna viitoare se vor întâlni şi cu liderii ieşeni ai PSD, ALDE şi Pro România.
Asociaţiile “Moldova vrea autostradă“, “Împreună pentru A8“ şi “Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei“ au precizat marţi, într-un comunicat de presă, că anunţul premierului privind scoaterea autostrăzii Comarnic – Braşov din schema de finanţare în parteneriat public-privat şi declararea proiectului drept prioritate naţională “a creat stupoare şi o profundă nemulţumire în Moldova“.
Cele trei asociaţii i-au adresat o scrisoare deschisă premierului Dăncilă, prin care îi cer o întrevedere pe tema autostrăzii Moldovei.
Potrivit reprezentanţilor celor trei asociaţii, din declaraţia publică a premierului Dăncilă, românii au înţeles că zona Moldovei nu are nicio importanţă pentru Guvern şi că “regiunea nu se înscrie în niciun fel de prioritate, nici naţională, nici regională, nici judeţeană, nici măcar comunală“.