Aronia melanocarpa este o cultură de fructe de pădure cu denumirea populară scoruş negru şi cu beneficii multiple pentru sănătate. Cu toate acestea, înainte de a consuma acest fruct valoros, trebuie să ne asigurăm că nu avem intoleranţă, scrie Rador, citând actualno.com.
Fructele de aronia au proprietăţi hipotensive, hemostatice, antiinflamatorii şi antispastice. De asemenea, influenţează procesul hematopoietic şi întăresc pereţii capilarelor, reducându-le fragilitatea şi permeabilitatea. Iodul conţinut de aceste fructe ajută la prevenirea bolilor tiroidiene.
Siropul de aronia favorizează fortificarea şi purificarea organismului. În medicina populară, aronia este folosită pentru combaterea hipertensiunii arteriale, aterosclerozei (şi prevenirea acesteia), tulburărilor de coagulare a sângelui şi tendinţei de sângerare. Fructele uscate sunt utilizate ca ingredient medicinal în decocturi, ceaiuri şi tincturi.
Alte beneficii ale fructelor de aronia:
– Îmbunătăţesc sistemul imunitar şi producţia de colagen
– Ajută la prevenirea degenerării maculare şi a cataractei
– Reduc stresul oxidativ din creier / combat demența
– Ajută la controlul greutăţii corporale
– Ajută la eliminarea materiei acumulate în colon
– Îmbunătăţesc aspectul pielii şi combat îmbătrânirea
– Ajută la digestie (gastroprotectoare)
– Sprijină sănătatea tractului urinar şi ajuta la prevenirea infecţiilor tractului urinar
– Îmbunătăţesc sănătatea intestinelor prin promovarea bacteriilor bune
– Ajută la protejarea corpului de bacterii precum E. coli
– Ajută la reglarea temperaturii corporale şi la reducerea febrei
Multe vitamine, minerale şi antioxidanţi.
Fructele de aronia arată ca nişte boabe mai mici de struguri, de culoare neagră, creşte în nişte arbuşti şi este considerat un fruct minune datorită efectelor sale curative, scrie Agerpres. Multe dintre beneficiile aronia în sănătate sunt legate de conţinutul ridicat de substanţe nutritive numite polifenoli. O prezentare din 2015 privind tehnologia alimentară şi biotehnologia a arătat că, în urma unor cercetări anterioare, s-a constatat că aronia are cel mai mare conţinut de polifenol din 143 de plante.
Aronia este extrem de bogată în vitamine, minerale şi antioxidanţi. Pomuşoarele de culoare neagră conţin vitaminele A, B2, B6, B9, C, plus vitamina E şi Q (care este foarte rară şi ajuta la distrugerea celulelor bolnave, în cazul cancerului, a bolii Parkinson şi astmului). Orice tip de aronia conţine antioxidanţi necesari pentru a lupta împotriva radicalilor liberi. De asemenea, aronia conţine mai multe minerale, cum ar fi fierul, manganul, iodul şi fosforul.