Zsolt Árus, preşedintele fundaţiei, a prezentat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, demersurile juridice care au dus la modificarea regulamentului de funcţionare al CNCD. Potrivit documentaţiei trimise agenţiei ungare de presă MTI, organizaţia a depus o plângere împotriva unui locuitor din Bucureşti care a participat şi a instigat împotriva inaugurării statuii lui Kölcsey Ferenc de la Carei, eveniment tulburat de naţionalişti români, în data de 12 aprilie 2023.
Potrivit documentului, CNCD a respins soluţionarea plângerii pe motiv că aceasta conţinea doar numele persoanei reclamate, dar nu şi adresa acesteia. Potrivit regulamentului de funcţionare al CNCD, plângerea trebuie să includă atât numele, cât şi adresa persoanei reclamate – în cazul persoanelor juridice, denumirea şi sediul. Totuşi, fundaţia susţine că legislaţia românească care transpune Directiva europeană 2000/43/CE – ce sancţionează discriminarea, instigarea, comportamentul umilitor, etc. – prevede o procedură asemănătoare celei penale, iar depunerea plângerii nu este condiţionată de cunoaşterea numelui sau a altor date personale ale făptuitorului. La fel ca instanţele, CNCD poate solicita aceste informaţii de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor, lucru pe care îl şi face în cazul procedurilor iniţiate din oficiu – au subliniat reprezentanţii fundaţiei.
Fundaţia a contestat în instanţă decizia CNCD, iar într-un nou demers juridic a solicitat şi modificarea regulamentului de funcţionare al instituţiei, cerând eliminarea prevederii criticate. În opinia ONG-lui, această regulă îngreuna accesul victimelor la dreptate şi împiedica tragerea la răspundere a celor care încalcă legislaţia.
Prin sentinţa din data de 10 octombrie 2024, Curtea de Apel Târgu Mureş a anulat prevederea criticată din regulamentul CNCD şi, întrucât instituţia nu a contestat decizia, aceasta a rămas definitivă. Într-o altă hotărâre, din data de 1 aprilie 2025, aceeaşi instanţă a anulat şi decizia prin care CNCD respinsese plângerea referitoare la cazul din Carei, obligând instituţia să soluţioneze plângerea iniţială – a precizat fundaţia.
Fundaţia Monitorul Secuiesc a făcut un apel către maghiarii din Transilvania, îndemnându-i ca, în cazul în care sunt victime ale discriminării sau instigării, să depună plângeri la CNCD. „Este un interes social ca nivelul discursului public să se îmbunătăţească, iar pentru asta este nevoie ca oamenii să conştientizeze că faptele lor pot avea consecinţe şi să se gândească de două ori înainte de a-şi manifesta public sentimentele antimaghiare” – subliniază documentul.
Sursa: MTI