Direcţia Silvică Mureş a anunţat, miercuri, că, pe parcursul anului trecut, furturile de material lemnos din pădurile de pe raza judeţului s-au ridicat la peste 6.000 de metri cubi, ceea ce ar reprezenta echivalentul a peste şase hectare de pădure, cele mai expuse fiind pădurile private, care nu sunt păzite.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Mureş, ing. Adrian Pârlea, a arătat că, în anul 2012, au fost înregistrate 67 de infracţiuni silvice, în diferite zone împădurite ale judeţului, din care 30 au fost săvârşite în păduri ale statului şi 37 în păduri private, aparţinând bisericilor, primăriilor, persoanelor fizice etc. ‘Din păcate, prin legile retrocedării, faptul că mai bine de 50% din fondul forestier a fost retrocedat şi este în proprietate privată, fie a primăriilor, a bisericilor, a persoanelor fizice, nu toţi au înţeles să respecte regimul silvic şi uneori au dus la o administrare uşor greşită a pădurilor (…) Din cele 212.701 hectare de pădure din judeţul Mureş, 105.463 de hectare, adică 49,58%, sunt păduri ale statului, administrate şi gospodărite de Direcţia Silvică Mureş, iar 107.247 de ha sunt la alţi deţinători – 57.223 în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale, 11.560 de hectare sunt persoane juridice, composesorate, 8.682 de hectare ale cultelor şi 29.728 proprietatea persoanelor fizice. Deşi codul silvic stabileşte că aceste păduri trebuie administrate în regim silvic, asta însemnând să ai cote de tăiere cam de 5 mc/an/ha astfel ca prin exploatare pădurea să rămână, ca suprafaţă şi din punct de vedere al volumului, constantă. Sunt situaţii în care nu s-au respectat întru totul prevederile codului silvic’, a spus Pârlea.
Deputatul PNL Ioan Cristian Chirteş, care a fost şeful Direcţiei Silvice Mureş, a anunţat în urmă cu o zi că soluţia pentru limitarea furturilor este obligarea proprietarilor să îşi administreze pădurile în regim silvic, prin noul cod silvic.
AGERPRES