Sărbătoarea vârstnicilor a fost instituită în decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în baza Rezoluției nr. 45/106.
Primul plan de acțiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă a fost elaborat de ONU în 1982. Printr-o serie de rezoluții ulterioare, Adunarea Generală a ONU și Consiliul Economic și Social (ECOSOC) au cerut guvernelor statelor membre ONU să elaboreze cu prioritate programe vizând sprijinirea persoanelor de vârsta a treia. În acest sens, în cadrul guvernelor statelor lumii au fost înființate departamente specializate pe acest gen de probleme.
În acest sens, Primăria și Consiliul Local Reghin, Liga Pensionarilor și CARP Reghin au organizat în data de 30 septembrie, începând cu ora 16,00 „Gala Vârstnicilor de succes”, ediția I.
După intonarea imnului național s-a prezentat prezidiul, alcătuit din ec. Precup Maria, primarul Reghinului, Aurel Horea Soporan – senator, Stoica Leon- președintele CARP Reghin, Maria Borzan. Comisia de inițiativă și organizare a evenimentului a fost formată din președintele Ligii Pensionarilor din Reghin, Bonț Vian, și membrii Iacob Dumitru, Frandăș Ilie, Macarie Augustin, Ionaș Iacob, Sipos István și Verdeș Emil.
Gala a fost deschisă de către ec. Maria Precup, primarul municipiului Reghin, care și-a început discursul spunând că în cadrul acestui eveniment este premiată excelența, a felicitat organizatorii și a mulțumit tuturor celor prezenți pentru contribuția adusă la viața comunității reghinene, dorindu-le sănătate multă și bucurii.
În continuarea evenimentului a avut loc un omagiu post mortem, cei prezenți și-au adus aminte de personalități reghinene trecute la cele veșnice, oameni care au activat în diverse domenii, au contribuit la dezvoltarea comunității în plan economic și social. Apropiații lor au primit diplome și s-a ținut un moment de reculegere. Pe urmă au fost premiați cu fanioane, diplome și flori reghineni care s-au evidențiat prin activitatea lor, retrași din activitate.
3 premii de excelență pentru 3 oameni măreți
Activitatea a continuat cu un program de dans sportiv, pe scenă au evoluat reprezentanți ai Clubului de Dans Sportiv „Dansul Viorilor”, din Reghin. Diplome, cupe, fanioane, medalii și flori au primit și vârstnicii care deși sunt în pensie continuă să se implice în viața comunității și derulează diferite proiecte. Au fost acordate 3 premii de excelență pentru 3 oameni cu o activitate specială, impresionantă, recunoscută la nivel național și internațional: Zeani Virginia, una dintre cele mai mari cântărețe de operă din secolul al XX-lea, Prada Iacob, ambasadorul României la Bagdad și nu în ultimul rând academicianul Ovidiu Bojor, supranumit ,,împăratul plantelor”.
Program artistic bogat
Spectatorii s-au bucurat de un bogat program artistic, au urcat pe scenă soliștii de muzică populară Florin Miler, Toncean Anuța, Pușcaș David, Bondor Renáta și Grupul Vocal „Crenguță de brad”.
Pentru că acest eveniment și-a dorit a fi un model de urmat pentru cei ce doresc să arate prețuire vârstnicilor, la eveniment au fost invitați primarii din zona Reghinului.
Evenimentul a fost prezentat de către Marcela German: „Cine nu are bătrâni, să-și cumpere“, spune un vechi proverb românesc. Eu aș adăuga aici că cei care îi au pe bătrâni să îi respecte, să le valorifice experiența de viață, sfaturile, înțelepciunea. Bătrânețea poate fi o perioadă extraordinară dacă luăm în calcul avantajele pe care le aduce cu sine: timpul liber, posibilitatea de a desfășura activități plăcute, de a călători, de a rememora momente fericite și realizări, de a te dedica unor cauze dragi. Mă bucur că în Reghin vârstnicii reușesc să își găsească preocupări comune, în limita posibilităților o să îi sprijinim de fiecare dată”, a declarat în avanpremiera evenimentului viceprimarul Márk Endre.
„Gala Vârstnicilor de Succes a fost un eveniment pe care şi l-au dorit organizaţiile care ajută şi apără drepturile persoanelor de vârsta a treia: Liga Pensionarilor Reghin şi Casa de Ajutor Reciproc a Persoanelor Reghin. Suntem un grup de oameni dedicaţi comunităţii locale care ne-am dorit să aducem la un loc, fie şi doar nominal, reghineni de succes ajunşi la o vârstă respectabilă, oameni care s-au evidenţiat, ori s-au implicat în viaţa acestui oraş. Şi nici că se putea o zi mai bună pentru o asemenea reuniune decât Ziua Internaţională a Vârstnicilor, marcată pe 1 octombrie. Sper că invitaţii noştri s-au bucurat de această primă ediţie, de prilejul de a socializa şi şansa de a ne aminti de mari realizări ale acelor concetăţeni care s-au dedicat dezvoltării oraşului şi creşterii calităţii vieţii. Vârstnicii merită zile senine, vesele şi să nu uite că li se cuvine preţuire pentru tot ce au realizat. Reţineţi că la sfârşit, doar trei lucruri contează: cât de mult ai iubit, cât de frumos ai trăit şi cât de graţios te-ai depărtat de lucrurile care nu-ţi erau sortite”, ne-a transmis Bonț Vian, președintele Ligii Pensionarilor din Reghin.
Imola Grama