Primarul municipiului Sighişoara, Ovidiu Dumitru Mălăncrăvean, a anunţat joi că Galeria Bătrânelor Doamne, un trotuar construit în Evul Mediu pentru asigurarea accesului pietonal în Cetatea Medievală dinspre oraşul de jos către Turnul cu Ceas, a fost restaurată şi va fi redată circuitului turistic imediat după recepţia lucrării.
„Lucrările de restaurare a Galeriei Bătrânelor Doamne din Cetatea Medievală a Sighişoarei le-am pregătit de mai bine de doi ani, în care am muncit la documentaţia necesară pentru a ajunge la restaurare. Lucrarea a fost executată de o firmă care are experienţă în lucrări de intervenţii la nivelul monumentelor istorice. De la construire şi până în prezent, în lipsa unor lucrări de întreţinere sau reparaţii, această galerie a avut de suferit, fiind afectată în special structura de lemn şi zidăria de piatră, cu pericol de prăbuşire în partea inferioară. În acest moment, galeria poate fi redată circuitului turistic, prin tehnici tradiţionale vechi realizându-se ultimele retuşuri”, a declarat primarul Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean.
Potrivit edilului, în aceste zile se mai lucrează la tratarea cu ceară de albine, ulei de in şi oxid de fier a lemnului folosit, iar după ce acest proces va fi încheiat, lucrarea va fi recepţionată şi redată accesului publicului.
„Lucrările de consolidare şi restaurare s-au realizat cu respectarea tipului de materiale şi a aspectului iniţial al Galeriei”, a arătat Mălăncrăvean.
Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES
Galeria Bătrânelor Doamne, cu o lungime de circa 50 de metri, a intrat în restaurare în luna mai a acestui an, întrucât prezenta degradări majore la nivelul şarpantei şi stâlpilor, precum şi la elementele de lemn transversal şi longitudinale şi la nivelul acoperişului.
Această Galerie a Bătrânelor Doamne este una dintre construcţiile moderne în oraş, datând din anul 1844, fiind practic un trotuar acoperit, menit să ajute în special vârstnicii să urce în cetate, în zona cu cel mai dificil acces, de sub Turnul cu Ceas, care a fost prevăzută, în momentul construcţiei, cu material antiderapant.
„Culoarul Bătrânelor Doamne este o construcţie modernă, această parte din vechiul sistem de fortificaţii se găseşte în barbacana medievală de sub Turnul cu Ceas, care implică prezenţa unor curţi interioare (trei porţi şi două curţi) care protejau în Evul Mediu în cazul unui atac. Începând din secolul XVIII-lea, Sighişoara nu a mai avut probleme de asediu, ultimul fiind al curuţilor, la începutul secolului al XVIII-lea, după care vechile fortificaţii îşi pierd din valoarea lor militară, de apărare. Sub Turnul cu Ceas tot timpul au fost probleme de acces şi, pentru a uşura accesul în cetate, în Evul Mediu s-a decis să se pună nişte bârne de stejar. Fiind un acces greu mai ales iarna, în 1844, municipalitatea a decis ca în prima curte interioară de la lângă Turnul cu Ceas să realizeze un coridor acoperit care să ajute la accesul pietonal în Cetate. Practic, s-a construit un zid, s-a acoperit, iar în partea interioară avea nisip, care avea un rol antiderapant. În momentul în care se depăşea zona de acces a culoarului Doamnelor Bătrâne, omul avea antiderapant pe papuci. În perioada comunistă, zona cu nisip a fost pavată”, a precizat directorul Muzeului de Istorie din Sighişoara, Nicolae Teşculă. AGERPRES