Nemulțumirea unui grup de cetățeni ai orașului Luduș care domiciliază în blocurile 5 și 6 de pe strada Libertății s-a concretizat într-un memoriu pe care l-au adresat Primăriei și Consiliului Local. Concret, un număr de 29 de locatari de la blocurile amintite semnalau faptul că pe spațiul dintre cele două blocuri a apărut o construcție nouă și nedorită.
Garaje în locul spațiului verde
Oamenii erau nemulțumiți că de la darea în funcțiune a blocurilor, adică de prin anii 1980, terenul în cauză a fost amenajat ca un spațiu verde de care beneficiau toți locatarii, iar acum, acolo, a fost edificat un garaj cu zece locuri care a anulat spațiul verde pe o suprafață de aproximativ 400 de metri și locurile de parcare gratuite ale celor din zonă.
Evident, nemulțumirea locatarilor a fost mare ceea ce a stat la baza memoriului depus la Consiliul Local. Problema creată a fost analizată în ședința legislativului local la care a participat și Menyei Iosif, funcționar public în cadrul Compartimentului ,,Urbanism, Amenajarea teritoriului” din Primărie și în urma discuțiilor purtate a fost formulat un răspuns trimis locatarilor, din care menționăm câteva puncte mai importante: Pe baza sentinței civile nr. 784/23.11.2007 Judecătoria Luduș a dispus ca ,,Legislativul local să lase în deplină proprietate pașnică folosința suprafeței de 401 mp teren intravilan”.
Contrar acestei sentințe, Consiliul Local a făcut recurs la Tribunalul Mureș, iar această instanță a respins recursul ca nefondat prin Decizia Civilă nr. 267/8.04.2008. Legislația în vigoare dă dreptul proprietarului să dispună cum crede de cuviință de bunul său.
La solicitarea proprietarului, Primăria a eliberat Autorizația de construire pentru realizarea garajelor. Mai mult, Planul Urbanistic General permite construirea în zonă a unor construcții cu P+4E și nimeni nu mai poate aduce terenul în starea inițială pentru că o sentința definitivă și irevocabilă a Justiției trebuie respectată.
Ioan A. Borgovan