Garda Națională de la Alba Iulia și Personalitățile Unirii la Reghin
Garda Națională de la Alba Iulia și Personalitățile Unirii la Reghin

Garda Națională de la Alba Iulia și Personalitățile Unirii la Reghin

Reghinenii sunt invitați duminică, 14 iulie, de la ora 12.00 în Piațeta din cartierul Libertății la un eveniment organizat de Primăria Municipiului Reghin, intitulat ”Reconstituire istorică- Garda Națională Alba Iulia”.

Cei prezenți vor avea ocazia să afle cum s-au derulat secvențe importante ale evenimentelor petrecute la Alba Iulia, în 1918,  chiar de la personalitățile cheie implicate în actul Unirii Transilvaniei cu România. Totul este posibil printr-un proiect de reconstituire  istorică prin care au fost aduse la „viață“ zece personalități implicate în organizarea evenimentului din 1 Dcembrie 1918 de la Alba Iulia, ce a avut ca finalitate Unirea Transilvaniei cu România.

Personalitățile cheie implicate în organizarea Marii Adunări Naționale, dar și în derularea altor evenimente premergătoare Unirii vor putea fi întâlnite duminică : Iuliu Maniu, Gheorghe Pop de Băsești, Vasile Goldiș, Miron Cristea, Alexandru Vaida Voievod sau Samoilă Mârza, cel care a realizat singurele fotografii la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia.Cele cinci fotografii document ale momentului 1 Decembrie 1918, dar și aparatul cu care le-a realizat Samoilă Mârza se păstrează la Alba Iulia în Sala Unirii.

Garda Națională de la Alba Iulia a fost o formațiune de soldați români transilvăneni care a contribuit decisiv la buna organizare a evenimentelor de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Excelenta organizare a acestui corp militar a constituit, de altfel, și unul dintre argumentele pentru care Alba Iulia a fost aleasă, în noiembrie 1918, ca loc pentru Marea Adunare Națională ce avea să hotărască unirea Transilvaniei cu România.

                                                                                  GRAMA IMOLA