Directorul Teatrului Național din Târgu Mureș, Gasparik Attila, le-a scris consilierilor locali și executivului Primăriei că instituția sa nu va face parte din Comisia de licențiere instituită prin Hotărârea nr. 367 din 29 noiembrie 2018, privind aprobarea regulamentului de desfășurare a perfomanțelor artistice stradale în municipiul Târgu-Mureș, pe care o consideră ilegală și anticonstituțională.
Gasparik a declarat, pentru Punctul și Radio Son, că a primit o informare din partea municipalității, că Teatrul Național din Târgu Mureș este inclus în cadrul comisiei de licențiere care ar urma să-și dea avizul asupra perfomanțelor artistice stradale în oraș, căreia nu îi va da curs, din mai multe considerente.
Potrivit acestuia, reprezentanții Teatrului Național nu au fost consultați în elaborarea acestei decizii sau în realizarea regulamentului de desfășurare a evenimentelor stradale, care a fost deja aprobat și, mai mult, instituția pe care o conduce nu e în relații de subordonare cu Primăria, pentru a-și trimite reprezentantul de fiecare dată când se convoacă Comisia.
În plus, HCL în cauză este, în opinia lui Gasparik, ilegală, anticonstituțională, împotriva legislației României și a Europei, referitoare la libertatea de exprimare, Constituția României prevăzând că cenzura de orice fel este interzisă.
„Ca artist, eu nu cred că într-o țară europeană, care și-a asumat legislația europeană, trebuie reglementat actul artistic. Nicăieri așa ceva nu există, să organizezi o comisie care dă aprobarea unui act artistic. Arta este liberă, se desfășoară peste tot, inclusiv în spațiile publice. Sunt mari orașe europene unde artiștii cântă, dansează, desenează pe stradă, vă dați seama cum ar fi să te duci la Primăria din Amsterdam sau din Berlin să ceri o aprobare pentru o performanță artistică. Cine e forul care să vizeze dacă e calitativ sau nu?”, a spus Gasparik.
El a adăugat că își amintește cum în România s-a modificat legea audiovizualului pentru că nu îi plăceau manelele lui Adrian Năstase, introducându-se un articol referitor la calitatea dubioasă a unei producții artistice, și Bruxelles-ul a reacționat prompt, spunând că nicăieri în UE nu se permite discuția despre calitatea actului artistic, piața decide, nu se poate reglementa sau interzice.
“Și vine Consiliul Local Târgu Mureș care introduce un control al calității, cu niște instituții pe care nu le are în subordine, cu care nici n-a discutat înainte să ia această decizie”, a spus Gasparik.
El a adăugat că niciuna dintre instituțiile culturale nominalizate pentru a face parte din comisia respectivă (Teatrul Național, Teatrul de copiii și tineret Ariel, Universitatea de Artă, Ansamblul Artistic Mureșul, Uniunea Artiștilor Plastici din România filiala Mureș, Școala Vocațională de Artă Târgu Mureș) nu e în subordinea Primăriei, ci a unor ministere și a Consiliului Județean, așa că Primăria nu le poate da ordine și că le-a cerut consilierilor locali retragerea HCL, în caz contrar intenționând să sesizeze și Prefectura.
Gasparik a atacat mai ales articolul 22 din HCL, potrivit căruia “Este interzisă performanța artistică în alte locații decât cele atribuite și strict interzisă în fața spitalelor, instituțiilor de învățământ, instituțiilor publice, instituțiilor sociale (distanța minimă este de 100 de metri), în stații de autobuze, autogări, gări, aeroport, în mijlocul sensurilor giratorii, în fața trecerilor de pietoni, pe scările pasajelor subterane, în fața monumentelor”, arătând că, dacă acesta s-ar aplica, nu s-ar mai putea desfășura niciun fel de manifestări, nici cu ocazia unor zile naționale, la monumente, nici diverse spectacole, pentru că actul artistic nu permite să se cânte în fața unor instituții ca Primăria. În plus, Târgu Mureșul nu are un aeroport în subordine, ca să poată da dispoziții cu privire la activitățile care să se desfășoare sau nu la acesta, a spus Gsparik.
Alte articole discutabile din HCL respectivă sunt cele care prevăd că “Poliția locală are dreptul de a verifica prin actele emise de către comisia de licențiere locația și artistul și în caz de neconcordanță poate să interzică realizarea actului cultural”, dar și cel referitor la faptul că artiștii care ar urma să fie licențiați pentru performanță de artă stradală să plătească o taxă de ocupare a domeniului public de 100 de lei/an.
“Polițistul local va sta cu partitura în mână, cu textul aprobat, să se uite dacă se cântă cu o octavă mai sus sau mai jos. E o penibilitate. Mă duc și interpretez în centru imnul Angolei, polițistul va trebui să îl știe, altfel e tras la răspundere, că de ce nu m-a oprit să cânt imnul Angolei. Sau, dacă cânt fals imnul Ungariei, nu mă poate prinde, că am cântat fals. Sunt niște tâmpenii în țara asta, dar eu am crezut că la un moment dat tot se oprește”, a conchis Gasparik, arătând că juriștii primăriei ar fi trebuit să atragă atenția din start că nu e legal să se voteze o astfel de propunere.
În replică, consilierul local Vajda Gyorgy (UDMR), cel care a inițiat proiectul de HCL, a spus că a primit adresa de la Teatrul Național, dar că el știe că celelalte instituții culturale și-au desemnat reprezentanți și, prin urmare, „se merge înainte”