Compania farmaceutică Gedeon Richter a premiat săptămâna trecută, pentru a șasea oară, elevii mureșeni care au reușit să obțină rezultate notabile la olimpiadele naționale de chimie. Mai exact, au primit pachete cu cărți și produse de papetărie cinci elevi de excepție, care s-au întors cu mențiuni de la Olimpiada Națională de Chimie, care anul acesta s-a desfășurat la Piatra Neamț, după cum urmează:
1. Maria Antonia Oprea, din clasa a opta de la Gimnaziul ,,Mihai Viteazu”, pregătită de profesoara Carmen Matei;
2. Andrei Berbecaru, din clasa a noua de la Colegiul Național ,,Alexandru Papiu Ilarian”, pregătit de profesoara Lavinia Mureșan;
3. Roxandra Pologea, din clasa a noua, de la Colegiul Național Unirea, pregătită de profesoara Cristiana chira;
4. Cristina Andreea Moldovan, din clasa a zecea, de la Colegiul Național Unirea, pregătită de profesoara Stela Cimpoi;
5. Delia Brustur, din clasa a unsprezecea, de la Colegiul Național Unirea, pregătită tot de profesoara Stela Cimpoi.
Rezultatele…
…sunt cu atât mai notabile, cu cât anul acesta numărul premiilor și mențiunilor care se acordă la faza națională a olimpiadei de chimie a fost redus. Inspectorul de specialitate din cadrul IȘJ Mureș Lavinia Mureșan explică: „Începând de anul acesta s-a redus drastic numărul de premii și de mențiuni la nivel național. Și atunci, poziția pe care au ocupt-o elevii cu mențiune specială, în anii trecuți era mențiune de la Minister. Deci practic nu pot să spun că s-a venit cu un rezultat mai slab decât anul trecut. În niciun caz. Însă acum ne dorim mai mult de atât, mai ales că, neavând centru de excelență, județul Mureș a avut premii și mențiuni la nivel olimpiadelor naționale de chimie în anii anteriori”.
Pregătirea elevilor, spune aceeași profesoară, se face imediat după ce se termină etapa națională din anul anterior, dacă cei în cauză s-au calificat anul anterior și au fost în lotul respectiv. Despre modalitatea de lucru, inspectorul de chimie din cadrul IȘJ Mureș Lavinia Moldovan mai spune că se face cu profesori care își rup din timpul liber și lucrează neplătiți suplimentar: ,,Cum o parte dintre ei au intrat în clasa a noua e normal că a fost nevoie de o perioadă de acomodare. Oricum, se cunoșteau rezultatele. Da, este greu, nu este ușor pentru că, la fel cum am precizat și în alți ani, noi nu avem un centru de excelență, însă pregătirea se face… profesorii lucrează împreună, nu lucrează un profesor cu copiii de la un anumit colegiu sau de la o anumită școală generală. La partea practică de exemplu s-a lucrat împreună cu ei, la laboratorul din Colegiul Național Papiu. În anii anteriori s-a făcut și la UMF”.
Rezultatele sunt apreciate anual…
…și premierea a devenit o tradiție pentru Gedeon Richter. PR Managerul companiei Zayzon Zsuzsanna explică și de ce: „Compania Richter deține cel mai mare centru de cercetare și dezvoltare din Europa centrală și de est și acordă o atenție deosebită formării viitorilor cercetători. Având acest centru de cercetare și dezvoltare, unde lucrează 1.000 de cercetători, cred că este absolut normal să susținem acești tineri care pot deveni cercetătorii din viitor”.
Totuși, pentru a menține ștacheta ridicată, există planuri pentru înființarea acelui centru de excelență, în care elevii buni la chimie, selectați din tot județul, să aibă ocazia să se pregătească la cel mai înalt nivel. Inspectorul de Chimie Lavinia Mureșean spune că potențial există: „Ce ne dorim este un centru de excelență, pentru că avem potențial, se poate și mai mult, dar ca să putem să ajungem la nivelul de premii avem nevoie de un centru de excelență. Noi vom încerca să demarăm un proiect împreună cu Inspectoratul Școlar, Colegiul Național Papiu și Gedeon Richter ca parteneri; parteneri de asemenea UMF și Universitatea Petru Maior”.
Practic, proiectul ar urma să-și înceapă derularea din septembrie, iar centrul de excelență ar urma să fie înființat la Colegiul Național ,,Alexandru Papiu Ilarian”. Se va face o selecție a primilor 10 copii pe fiecare nivel de clasă, iar dascălii de chimie dedicați ar urma să lucreze, însă neremunerați în plus față de salariul de la școala din care provin. „Nu va fi ușor, ci va fi din timpul lor, nu vor fi plătiți. Însă vom încerca să-i stimulăm în alt fel. Vom încerca să facem o selecție, dar normal că el va fi deschis tuturor elevilor din județul Mureș, pentru că avem foarte multe olimpiade la nivelul acestei discipline”, mai spunea inspectorul de specialitate Lavinia Mureșan.
Anul acesta în luna mai s-au desfășurat patru olimpiade județene, etapa națională și cea internațională, iar o parte din olimpiade sunt programate în perioada de vară ce urmează.
Cãtãlin HEGHEŞ