Preocupată mereu de mediul înconjurător și cu scopul de a oferi comunității alternative pentru petrecerea timpului liber într-un mediu și într-un mod sănătos, în perioada 8 iulie – 28 august 2013, Gedeon Richter România participă cu o echipă de 140 de angajați la un proiect de responsabilitate socială, realizat pe baza conceptului „Față de Mureș” inițiat de Asociația unDAverde, în colaborare cu echipa M&Co Europe Training.
Proiectul se desfășoară pe o porțiune de aproximativ 20 de kilometri a râului Mureș, în vecinătatea localității Ogra, județul Mureș. Cei 140 de angajați ai companiei Gedeon Richter România amenajează locuri de popas pentru bicicliști sau pentru iubitorii de drumeții în natură, precum și pontoane pentru caiac și canoe pe malul râului Mureș. Legătura între aceste puncte de popas se va face printr-un traseu pentru biciclete amenajat de-a lungul malului și printr-un traseu de caiac pe râul Mureş – ambele fiind semnalizate cu ajutorul unei hărți de orientare, dar și prin panourile de informare poziționate la fața locului. Având în vedere preocuparea companiei pentru mediul înconjurător, pe lângă activitățile menționate, echipa Gedeon Richter România curăță malul și albia râului Mureș de deșeuri pe porțiunea respectivă. Parteneri ai proiectului sunt: Primăria comunei Ogra și Administrația Bazinală a Apelor Mureș.
Concret
Săptămâna trecută s-a desfășurat o etapă importantă a proiectului: prezentarea către reprezentanții mass-media mureșene a realizărilor din zona localității Ogra. Astfel, Zayzon Zsuzsanna, PR Manager Gedeon Richter România SA, a prezentat pe scurt scopul proiectului, concretizat în promovarea mișcării în aer liber, precum și intervențiile realizate pe malul Mureșului. Concret, la Ogra, în vecinătatea Castelului Haller, au fost construite pe malul Mureșului două bănci unde iubitorii de mișcare în aer liber pot să se odihnească. La realizarea uneia dintre bănci au fost invitați să participe și reprezentanții presei, care au umplut banca cu pietre (a se vedea fotografiile alăturate). De asemenea, tot în comun, s-a realizat din bușteni de lemn și o ultimă treaptă a scării care duce spre râul Mureș, facilitând accesul oamenilor spre râul Mureș.
Pe lângă bănci și treptele care duc spre râu, echipa Gedeon a mai realizat și niște pontoane care sunt utile practicanților de caiac sau canoe. De asemenea, promotorii acestui proiect au mai curățat malul râului, care era până acum câteva zile, o adevărată groapă de gunoi, după cum se poate vedea în fotografiile alăturate; în plus, au fost instalate panouri de informare și indicatoare de traseu.
Dar, dincolo de aceste realizări, mai important este mesajul transmis de către reprezentanții Gedeon Richter și unDAverde: avem aici, aproape de noi, în județul Mureș, trasee superbe, unde ne putem petrece timpul liber într-un mod sănătos. Important e să cunoaște aceste trasee și să le utilizăm.
După prezentarea proiectului, Zayzon Zsuzsanna a invitat reprezentanții mass-media să utilizeze traseele propuse. Astfel, o parte dintre ziariști s-au îmbarcat în cinci canoe și au parcurs o distanță de 2-3 kilometri pe râul Mureș în aproximativ 40 de minute, admirând peisajele minunate și relaxându-se într-o liniște totală. Ziariștii care au rămas pe uscat, au parcurs traseul de biciclete.
Seara s-a terminat printr-o cină oferită de Gedeon Richter la Castelul Haller din Ogra.
Potențialul râului Mureș
„Față de Mureș” este un proiect de planificare strategică, care dorește să sensibilizeze opinia publică față de potențialul râurilor din România, promovat de Asociația unDAverde. Argumentul care a stat la baza iniţierii acestui proiect îl constituie faptul că oamenii par că și-au întors literalmente spatele mediului, apei, lucru demonstrat de modul de construire a imobilelor, de amenajare a malurilor, de relaționare cu apa. Râul Mureș este un esențial element peisagistic, care poate fi valorificat prin intervenții punctuale ce susțin sportul nautic, ciclismul, pescuitul și alte activități economice, turistice, sportive și de agrement. „Râul Mureș este în sine o valoare regională inestimabilă, insuficient apreciată, dacă nu subapreciată – a se vedea modul în care se construiește, se trăiește lângă apă. Și modul în care, demult, am întors spatele la apă. Aici intervine Față de Mureș. Este vorba despre atitudine. Și despre acțiune. Acționăm – cu materiale locale și oameni de-ai locului, cu resurse minime pentru rezultate vizibile”, au postat pe site-ul Asociației unDAverde membrii echipei proiectului „Față de Mureș”.
Titi Dălălău
0 thoughts on “Gedeon Richter promovează mișcarea”