Până la finele acestui an, întregul sistem de colectare, transport şi depozitare al deşeurilor din judeţ va fi reorganizat, prin intermediul proiectului ‘Sistemul de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Mureş’, în valoare de peste 218 milioane de lei, a anunţat luni, Valer Băţagă, director executiv al Direcţiei Integrare Europeană a Consiliului Judeţean Mureş.
‘Termenul de finalizare al întregului proiect este decembrie 2013 (…) Primul contract, componentele depozitului ecologic de la Sânpaul, respectiv celula de 7 hectare, staţia de tratate mecano-biologică, infrastructura de utilităţi şi cea rutieră precum şi zona administrativă. La finele lunii decembrie (2012, n.r.) stadiul fizic de realizare al lucrărilor a fost de 51,80%, în timp ce din punct de vedere valoric contractul a fost onorat în proporţie de 30,28%. La începutul lunii ianuarie procentul va creşte simţitor, pentru că ultimele decontări au fost făcute în 28 decembrie şi vor apărea în situaţia lunii ianuarie. Cel de-al doilea contract care presupune realizarea unei infrastructuri este cel pentru staţia de sortate, transfer şi compostare de la Cristeşti, respectiv Vălureni. Lucrările sunt executate în proporţie de 59,72%, contractul are valabilitate până la sfârşitul lunii martie 2013, iar valoric avem un procent de realizare de 41,3%’, a arătat Băţagă.
Acesta a precizat că în cadrul proiectului mare mai există o componentă de achiziţie a unor echipamente, utilaje care vor asigura buna funcţionare în incinta depozitului ecologic de la Sînpaul şi vor asigura şi o colectare corespunzătoare a deşeurilor pe raza întregului judeţ.
În plus, proiectul are şi o componentă de conştientizare a populaţiei care se referă la importanţa colectării selective a deşeurilor, ‘astfel încât judeţul Mureş să-şi poată atinge în termenul stabilit indicatorii corespunzători respectiv reducerea cantităţilor de deşeuri’.
Valer Băţagă a precizat că în cadrul proiectului va fi realizată şi închiderea a cinci depozite istorice, de la Cristeşti, Reghin, Luduş, Iernut şi Sovata, conform normelor europene, şi că în patru cazuri au început deja lucrările.
În cadrul proiectului, în comuna Sânpaul se va construi o alveolă de depozitare a deşeurilor, care va putea adăposti deşeurile din judeţ în următorii 10 ani.
‘Suprafaţa de teren pusă la dispoziţie oferă posibilitatea realizării a încă două celule de depozitare. Dacă nu se va schimba tehnologia de prelucrare a deşeurilor, cum ar fi metode mai moderne şi mai eficiente, incineratoare spre exemplu, atunci pentru următorii 30 de ani va fi asigurată depozitarea deşeurilor în judeţul Mureş’, a precizat Băţagă.
Proiectul ‘Sistemul de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Mureş’ este finanţat prin POS Mediu, iar din valoarea totală de 218,22 milioane de lei, 160,93 milioane de lei sunt fonduri nerambursabile.
AGERPRES