Jocul de blackjack este printre preferatele tuturor timpurilor. Uşor, logic şi rapid, poate fi învăţat în doi paşi şi trei mişcări chiar şi de jucătorii noi. Pentru a te ajuta, urmăreşte cu atenţie ghidul de mai jos şi apoi, începe să pariezi cu încredere pe site-uri sigure ca NetBet sau chiar să joci în versiunea fără plată până când te vei familiariza cu acesta.
Introducere în blackjack
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știi despre blackjack este că joci împotriva dealerului, nu împotriva altor jucători. Scopul este acela de a realiza un punctaj superior dealerului care să aducă de fiecare dată câştigul dorit. Pentru a face asta, un jucător trebuie să cunoască valorile cu care fiecare carte de joc este înzestrată. Cele 52 de cărţi dintr-un pachet de cărţi care se folosesc integral la jocul de blackjack se constituie în 4 suite distincte, de la 2 la A, fiecare suită fiind asociată unui semn distinctiv de carte. Astfel, la blackjack se vor întâlni semnele de treflă, inima neagră, romb şi inimă roşie care vor cuprinde fiecare o suită completă de la 2 la A. Odată ce un jucător va cunoaşte acest lucru, va trebui să asocieze acestor cărţi şi valorile cu care sunt creditate în joc. Astfel:
- Cărţile cu feţe, la care se adăugă şi cea de 10 au o valoare de 10 puncte
- Cărţile de la 2 la 9 sunt creditate cu valoarea înscrisă pe ele
- Cartea de A este bivalentă, fiind folosită în funcţie de dorinţa fiecărui jucător atât ca valoare 10 cât şi ca 1 punct
Lucruri basic despre jocul de blackjack
La o masă de blackjack se găsesc de obicei un număr de maxim 7 jucători şi un dealer, cel care va împărţi efectiv cărţile fiecărui jucător. Pariurile care se pot depune în acest joc sunt puţine la număr şi sunt înzestrate cu cote diferite. În acest fel, jucătorii trebuie să cunoască faptul că:
- Realizarea de blackjack aduce o cotă de 3:2
- Pariul de tip Insurance asigură o cotă de 2:1
Odată ce cărţile sunt împărţite atât jucătorul cât şi dealerul vor încerca să obţină un punctaj cât mai mare astfel încât să câştige pariul depus. Dealerul are obligaţia să rămână întotdeauna la un punctaj de 17 sau mai mult şi să ceară carte la orice punctaj de 16 sau inferior acestuia. Dacă se depăşeşte punctajul de 21, pariul se consideră pierdut, indiferent din partea cui vine. Dacă ai sărit de 21 ai pierdut, dacă dealerul a trecut peste acest prag, ai câştigat.
Extrem de important în alegerea unei mese de blackjack este identificarea mizelor minime şi maxime acceptate. Ca jucător, trebuie întotdeauna să rămâi în bugetul ataşat jocului şi să alegi o masă unde acesta să nu se consume rapid. Nu întotdeauna realizarea punctajului de 21 aduce şi câştigul de 3:2. Dacă şi tu ca jucător dar şi dealerul realizaţi blackjack, pariul se consideră indecis, astfel încât vei primi înapoi doar bani pariaţi.
Cum să joci blackjack
Pentru că regulile sunt simple şi modul în care se joacă blackjack este la fel de simplu. Aici intervine caracterul şi stilul de joc al fiecărui gambler. Cea mai mare greşeală pe care un jucător o poate face la acest joc este să se arunce din prima punând pe masă pariuri mari care o să ducă rapid la faliment. Jocul trebuie să fie întâi studiat cu atenţie, jucătorul încercând să găsească tipare pe care ulterior să le speculeze. Până să se ajungă însă la acumularea de experienţă, trebuie să știi în ce constă de fapt jocul de blackjack.
- Întâi se plasează de către fiecare jucător pariurile
- Dealerul împarte fiecărui jucător câte 2 cărţi, cu faţa în jos
- La rândul său, dealerul îşi distribuie 2 cărţi de joc, una cu faţa în jos, cealaltă cu faţa în sus
Deşi nu pare important, cartea dealerului pe care o poate vedea toată lumea de la masă prezintă informaţii care bine folosite pot duce la câştigarea pariului. Dacă acesta are o carte mică, acest lucru înseamnă că va fi obligat să mai ceară cărţi, pentru a realiza un punctaj cât mai mare. În acest stadiu, jucătorii au cele mai mari şanse de câştig, mai ales dacă pleacă din start cu un punctaj superior dealerului.
Dacă acesta are însă o carte mare, gen 10 sau A, jucătorul trebuie să fie extrem de atent, pentru că cea de-a doua carte poate să fie cea care realizează blackjack. În accepţiunea generală, blackjack este combinaţia dintre 2 cărţi mari, cea de 10 şi cea de A, care însumate dau 21 de puncte. Acest lucru nu înseamnă că un 21 nu se poate realiza şi cu alte cărţi, şansele de reuşită fiind însă foarte mici. Mai degrabă treci peste pragul de 21, ceea ce înseamnă că ai pierdut în fata dealerului, decât să ajungi să realizezi blackjack. Dacă dealerul nu are 21, jucătorii pot continua să parieze. Au în acest fel accesul la 5 opţiuni, cele mai folosite în jocul de blackjack:
- Hitting, ceea ce înseamnă că mai poţi cere cărţi suplimentare pentru a mări punctajul din mână
- Standing, adică rămâi cu cărţile primite, având în mâna chiar 21 de puncte
- Splitting, dacă ai în mână 2 cărţi de acelaşi rang, împărţind practic mâna primită în 2 mâini distincte
- Doubling Down, ceea ce îţi dă posibilitatea să plusezi la pariul iniţial, dar eşti condiţionat de a mai cere dealerului încă o carte
- Surrendering, ceea ce este echivalentul foldul-ui în poker, adică renunţi în cazul în care cărţile primite sunt proaste
Dacă dealerul întoarce a 2-a carte şi realizează blackjack, va aduna jetoanele pariate şi va returna miza jucătorului care la rândul lui a realizat blackjack.
Aşa cum uşor se poate observa, jocul de blackjack este unul uşor de învăţat, un începător neavând dificultăţi în a şi-l însuşi rapid. Puţină atenţie la detalii, înţelegerea valorii cărţilor şi a combinaţiilor pe care acestea le pot realiza te vor face să joci blackjack ca un profesionist.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.