Gospodăria ţărănească va fi scutită de impozit pe terenuri şi clădiri. Tot mai mulţi orăşeni aleg să se mute la ţară.
Mutatul de la oraş la ţară a devenit un fenomen în România, mai ales de la debutul crizei Covid. Aşa că gospodăria ţărănească este în centrul atenţiei, dar şi pe masa preşedintelui Iohannis. Prin noua lege promulgată de el, gospodăria poate să devină membru asociat în cooperative agricole. Aşa că ţăranii vor redescoperi beneficiile acestei forme de organizare, în care investiţiile se fac la comun.
Printr-un act normativ ce va intra în vigoare la publicarea în „Monitorul Oficial”, gospodăria ţărănească va putea fi scutită de la plata impozitului pe terenuri şi clădiri, cu o condiţie: să fie înscrisă într-o cooperativă agricolă. Aşa că membrii cooperatori nu vor mai plăti impozitul pe clădirile şi terenurile utilizate pentru producţia cooperativei agricole.
Această facilitate fiscală va fi valabilă pentru primii 5 ani de la începerea activităţii în cazul celor nou-înfiinţate. E valabilă aceeaşi perioadă şi pentru cele deja înfiinţate, care au o cifră anuală netă de până la 10 milioane de euro până la finalul anului trecut.
De la începutul crizei până acum, în România a crescut cererea pentru imobiliare în mediul rural. Sunt totuşi căutate în special casele din localităţile aflate în apropierea marilor oraşe, pentru că tinerii nu-şi mai doresc să treacă printr-o nouă eventuală izolare la bloc, în apartament. Aceştia simt nevoia de aer curat şi de un spaţiu mai mare. Cele mai recente date oficiale arată că, anual, în România peste 110.000 de oameni se mută de la oraş la sat, în timp ce numărul celor care se mută de la sat la oraş este de aproximativ 87.000.
Peste 22.000 de tineri au cerut finanţări să se mute la ţară.