Săptămâna trecută, Poliţia Locală a amendat o târgumureşeancă pentru că a împărţit etichete bilingve cu denumirea produselor ce se comercializează prin piaţă. Au încadrat „fapta” la distribuire de manifeste, de parcă morcov şi murok ar reprezenta incitare (sau ar fi făcut reclamă) la ură rasială, etnică, religioasă etc., spre exemplu. Lakó Péterfi Tünde a fost sancţionată contravenţional cu 1.500 de lei, nu a semnat procesul verbal de contravenţie şi va plăti suma în monede de 1 ban colectate de la susţinători din ţară – unguri şi români.
Sancţionarea sa s-a lăsat cu un protest al partidelor politice maghiare fiecare după puteri. PPMT a organizat o conferinţă de presă în care şi-a arătat sprijinul, aleşii UDMR din Consiliul Local şi-au exprimat punctele de vedere bilingv în ultima şedinţă a forului deliberativ, dar fondul problemei rămâne: câţi ani vor mai trebui să treacă pentru ca, într-un municipiu ce se tot laudă cu multiculturalitatea sa, astfel de incidente să nu mai apară? De cât timp avem nevoie ca să înţelegem că noţiunea de respect a etniilor conlocuitoare înglobează şi respectul faţă de limba pe care acestea o vorbesc, faţă de tradiţiile acestora, faţă de obiceiurile lor, faţă de cultura şi civilizaţia pe care au moştenit-o şi pe care o vor transmisă generaţiilor următoare? Oare, câtă apă mai trebuie să curgă pe râul Mureş de la care ne revendicăm numele pentru a înţelege că asemenea incidente nu sunt decât hrană pentru politicieni care îşi justifică astfel existenţa şi adună capital electoral, dar care nu ne rezolvă nouă probleme de existenţă cotidiană – locuri de muncă, infrastructură etc.?
Bineînţeles că reciproca e valabilă şi din partea etniilor conlocuitoare. Poţi pretinde respect când respecţi în aceeaşi măsură celelalte etnii cu care îţi împarţi colţul de pâine.
Sincer pentru mine ca om aparţinând ambelor culturi – vorbitoare de română şi cu paşi mici învăţăcel în ale maghiarei – mă interesează prea puţin dacă atunci când voi cumpăra morcovi voi citi şi murok. Mă interesează însă să nu fiu discriminată pe criterii etnice, să trăiesc decent, să nu îmi fie furaţi banii din buzunar cu japca pe tot felul de proiecte nesimţite şi multe altele ce ţin de o viaţă firească şi normală într-un judeţ – vrem, nu vrem – multietnic.
Ligia Voro
one huge like for Ligia please ! :*
🙂
Ligia well said. But your opinion is only randomly heared in the news. All types of manipulation of the authorities keep the public eyes far away from the real issues. Coexistence, as you know is not realy the problem of the people in the street. But the phenomen exists and the reasons can be found maybe in the limited knowledge about the attitudes and standards of different cultures, a lack of information about the history of coexistence of different ethnicities Therfore I trust that education towards tolerance and against racism would be a benefit if included in the curriculum of the schools in the city. This program may offer tools and educational aids to teachers to help build tolerance, illustrating the positive aspects of difference and diversity. So maybe through our children new perspective of coexistence can be gained.
Ligia,jos palaria.
Mersi, Mona. Când mai ajungi pe acasă?
Iti multumesc in numele meu si a conationalilor mei pentru aceasta analiza pertinenta.Bravo !!!!!!
Mulţumesc mult. Apreciez.
Peste 2 saptamani 🙂
Tot respectul meu pentru Ligia !
Tot respectul. Iti multumesc! 🙂
Mai exista si oameni iluminanti, ca autorul articolului. Directia e buna, numai ca sunt prea putini care merg pe acest drum. Like:)
Chiar daca articolul primeste 10 likeuri de la unguri pana cand soseste unul de la un roman, cred ca are rost. Si – precum se vede – in primul rand nu in educarea majoritatii ci in mentinerea sperantei in randul minoritatii, a sperantei ca stranepotii stranepotiilor nostrii se vor accepta reciproc.
Respect!
Respect!
http://nelupaunescu.blogspot.ro/2013/02/problema-minoritatilor-in-rusia.html
Inca odata clasa politica dovedeste ca nu reprezinta poporul.
Mmda… O gândire care tinde înapoi către bolşevism
A uitat, că tot poporul lucrează din greu,(inclusiv minorităţile) trudind în foamete şi sărăcie ca el şi camarazii neocomunişti să o ducă bine şi să aibă gimnaste noi-nouţe. Ipocrizie şi mediocritate.
Bravo doamna Voro,mai apare cate a raza de lumina in cotidiainul nostru tot mai intunecat!E dezolant ce se mai poate intimpla in A.D. 2013 european,e cel putin trist!
Frumos articol.Sînt convins că mulţi gîndesc ca dn Voro Ligia şi de oparte şi de alta.În legătură cu eticheta bilingvă doar atît:Dacă acea etichetâ era pusâ de tanti Lenuţa,care vinde de ani de zile in această piaţă,era consideratâ un gest de bun comerciant care a ştiut cum să atragă clienţi.
Mulţumesc mult. Probabil că aveţi dreptate referitor la exemplul dvs. cu tanti Lenuţa, ar fi interesant un asemenea exerciţiu.
Sunt mai mulți decât ai crede 🙂
Kacsó Sándor , asa este. Suntem tot mai multi. Bravo, Ligia. Super like.
multietnic cam greu de inteles si acceptat de majorita
reu tocmai de aceea pot sa am un respect foarte mare fata de doamna Smaranda Enache
DOAMNA AVETI UN NUME PREDESTINAT!