Consiliul Judeţean al Elevilor Mureş a anunţat, luni, declanşarea unei greve japoneze pe termen nelimitat, în semn de solidaritate cu elevii cărora nu li s-a decontat transportul de la începutul anului şcolar.
‘Ca şi reprezentanţi ai elevilor vom lua toate măsurile necesare pentru apărarea drepturilor şi intereselor acestora, în vederea asigurării unui învăţământ centrat pe elev care să corespundă nevoilor lor şi normelor prevăzute de lege. Astfel, începând de luni, vom intra în grevă japoneză pentru a ne semnala dezacordul faţă de situaţia actuală’, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Mureş, Răzvan Azamfirei.
El a precizat că greva japoneză va ţine până când Ministerul Educaţiei va rezolva problema decontării navetei faţă de elevi.
CJ al Elevilor Mureş a mai precizat că articolul 84, alin (3) din Legea Educaţiei Naţionale prevede faptul că elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul ministerului prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.
De la începutul anului şcolar 2012-2013, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş nu a plătit niciun leu pentru decontarea navetei elevilor, restanţele pe ultimele luni ridicându-se la peste 4,5 milioane de lei.
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, Ştefan Someşan, a declarat luni că acţiunea de protest este declanşată de elevi şi că nemulţumirile acestora r provin de la situaţia în care de 7 luni nu au fost achitate sumele aferente transportului şcolar dintr-o localitate în altă localitate.
‘Situaţia este cunoscută la nivel naţional, inclusiv la nivelul Guvernului şi s-a ajuns în această situaţie având în vedere faptul că operatorii de transport au mărit nejustificat de mult în ultimele 18 luni costurile de transport pe traseele licitate. În această situaţie ministerul are în prezent circa 180 de milioane de RON datorie pe această componentă. Elevii, aşa ştiu, după câte ştiu, s-au adresat şi ministrului, deci ministerului şi se caută soluţii acum la nivelul Ministerului Educaţiei, la nivelul Guvernului. Acţiunea de protest este iniţiată de ei, noi nu avem nici un fel de amestec este doar dreptul legal al lor şi trebuie să respecte inclusiv procedurile de desfăşurare, anunţarea organelor care menţin ordinea publică şi aşa mai departe’, a susţinut Someşan.
Şeful ISJ Mureş a precizat că cele mai multe datorii se înregistrează faţă de elevii fac naveta la Târgu Mureş, la Reghin şi la Luduş.
AGERPRES