La împlinirea a 160 de ani de la „Mica Unire”, la Casa de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” din Reghin s-a desfășurat un eveniment prin care importanța Unirii Principatelor Române a fost readusă în atenţia publicului.
Manifestarea a început la ora 18,30 și a debutat cu intonarea Imnului României de către Fanfara Municipiului Reghin. După acest moment solemn profesorul Sabin Urzică a adresat câteva cuvinte celor prezenți, despre importanța Unirii de la 1859, dar și despre entuziasmul cu care aceasta a fost primită, mai ales de către transilvăneni. A amintit și faptul că Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate Domn al Tării Românești și Moldova. Înainte de a urca pe scenă…
… am stat de vorbă cu Grigore Leșe…
…un artist în adevăratul sens al cuvântului, un om care își povestește cu atâta naturalețe încât ai impresia că îl cunoști de o viață.
„Am venit cu drag la Reghin. Am venit să spun o poveste despre secolul de dor, despre România, despre evenimentele importante. Ce înseamnă pentru mine când spun povestea Centenarului? Înseamnă Siberia, înseamnă Galiția, înseamnă Aiud, Sighet, Cernăuți și Chișinău. Sunt povești cu durere. Evenimentele acestea au creat melodii de jale, de dor, de înstrăinare. Am venit să spun o poveste adevărată. Eu pe scenă sunt singur, singurel. Un singur glas am, am un glas pe care eu îl numesc „glasul lui Dumnezeu”. E un sunet pe glas care se aude pe dedesubt. Pe scenă sunt trei intrumentiști care intră între aceste momente, pe aceeași linie melodică, de jale. Spun o poveste care are un început și un sfârșit. Străbunicul meu m-a legănat, el m-a crescut. Până la 5 ani au avut grijă de mine străbunicii mei. Bunicul meu a fost în America. În seara asta am să cânt un cântec care se leagă de străbunicul meu. Eu am fost în locurile unde străbunicul meu, Grigore, a ajuns în 1908-1910. Atunci mi-a venit ideea că în această poveste de Centenar să spun și o poveste despre America. Mi-a povestit multe, de cum e lumea, cum să trăiești în rânduială, cu el mergeam la sărbătorile importante de peste an, mă lua de mână și mă ducea cu el. Am fost la nuntă, la înmormântări, la jocul satului, unde nu am fost… Cu alte cuvinte, sub pălăria asta, pălărie cu streșină, sunt mai mulți Grigore Leșe. Este Grigore- artistul, Grigore Leșe-muzicologul, Grigore Leșe-realizatorul de emisiuni și este și Grigore Leșe, omul. Sunt multe povești sub streșină. Toți Grigore de sub streșină sunt buni. Dar cel mai mult țin la Grigore, artistul. Când vrei să te confrunți cu oamenii, trebuie să fii și Grigore muzicologul. Oamenii nu mă știu până în capăt. Ei mă știu de artist. Dar și mama mi-a spus asta: „Măi Grigore, nu e bine să-ți arăți toți dinții la oameni, nu știi cum te ia fiecare”. Am ajuns la vorbele ei. Eu de fiecare dată mă recalibrez, spun povești. Am avut în 2018 niște concerte senzaționale. Cu cât îmbătrânesc cânt mai bine, cânt cu mai multă energie. Eu am experimentat departele. Ca să te poți cunoaște pe tine trebuie să ai experiența departelui. Fără asta nu ai cum să te vezi. Tu aici te crezi buricul pământului. Se vorbește mult despre patriotism, se vorbește mult despre hori, niciodată nu poți știi ce e în sufletul omului până nu trăiești cu ei. Trebuie să fii viu. Asta îmi place să fac și pe scenă. Să fiu viu. Să mi se potrivească fața după horă. Vedeți, aceste haine sunt așa, mai de doliu. Așa am ales să mă îmbrac. Și hainele de pe mine spun o poveste. La noi se spune „Să se îmbuce horele cu îmbrăcămintea și cu fața”. De 15 ani de zile spun o poveste despre țara asta. Acum cânt în toată lumea asta, dar pentru asta mi-au trebuit 62 de ani”.
Cei prezenți în sală au putut urmări în continuare melodiile tradiţionale din zona Ţării Lăpuşului, pe care le-a cântat Grigore Leșe cu vocea lui inconfundabilă, gravă, încărcată de emoție, de trăiri. A fost acompaniat de către orchestra Casei de Cultură „Dr. Eugen Nicoară”. Publicul a cântat și a aplaudat îndelung reprezentația impecabilă a artistului.
Mircea Dușa…
Prezent la eveniment, prefectul județului Mureș, Mircea Dușa a declarat: „În tot județul am încercat să organizăm acțiuni, activități, spectacole dedicate marelui eveniment din această zi. Importanța „Micii Uniri” în istorie este una deosebită. Imediat după realizarea ei domnitorul Cuza și politicienii de atunci au pus bazele statului modern român, prin reformele realizate, prin unificarea parlamentului, a guvernului și prin alte măsuri luate în timpul scurtei sale domnii. Iată că noi, ce de astăzi, suntem chemați să respectăm tot ceea ce s-a întâmplat acum 160 de ani, suntem datori să transmitem generațiilor tinere responsabilitatea pe care trebuie să o avem față de țară, față de suveranitatea țării”.
Recital și horă mare
Evenimentul s-a încheiat cu un recital oferit de îndrăgita artistă de muzică populară Sava Negrean Brudașcu, acompaniată de sunetul fermecat al taragotistului Ioan Berci, însoțită de Orchestra Casei de Cultură „Dr. Eugen Nicoară”, condusă de către prof. Ioan Conțiu. La final participanții s-au prins într-o horă tradițională între cele două parcuri din centrul orașului.
„Dragii mei, vă rog să fiți fericiți, vă rog să fiți buni, să fiți uniți! În seara aceasta am avut o lecție de patriotism, o lecție de spiritualitate deosebită. Le mulțumesc celor din sală dar și invitaților. Seara pe care am pregătit-o pentru acest eveniment deosebit sper că au trăit-o alături de noi atât telespectatorii cât și auditorii” a transmis la sfârșitul evenimentului primarul ec. Maria Precup.
GRAMA IMOLA
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.