Ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu Mureş şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au reuşit prinderea în flagrant a membrilor unei grupări specializate în activităţi infracţionale din sfera marii criminalităţi economico-financiare. Potrivit Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mureş, cei nouă membri ai grupării, printre care şi un minor, au fost prinşi după ce au ridicat din sediul unei bănci o importantă sumă de bani, provenită din evaziune fiscală şi spălare de bani. Cele nouă persoane sunt suspectate de poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT că au înfiinţat cinci societăţi comerciale de tip fantomă, în contul cărora, în mod ilegal, au fost viraţi aproximativ 2 milioane de euro, bani care au fost ridicaţi şi împărţiţi între membrii grupării.
În urma acţiunii au fost identificaţi T.B., de 45 de ani, din Mediaş, V.R., de 59 de ani, din Tg. Neamţ, C.M., de 32 de ani, din Tg. Mureş, O.C., de 42 de ani, M.S., de 47 de ani, din comuna Găleşti, judeţul Mureş, F.S. de 27 de ani, din comuna Grajduri, judeţul Iaşi, C.S., de 17 ani, din comuna Grajduri, judeţul Iaşi, C.M., de 44 de ani, din Alba Iulia şi A.C., de 30 de ani, din Alba Iulia, iar cu excepţia minorului toţi au fost reţinuţi de DIICOT. ‘În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că, din cursul anului 2011 şi până în prezent, membrii grupării au înfiinţat 5 societăţi comerciale de tip fantomă, în conturile cărora au fost virate peste 12 milioane lei (aproximativ 3 milioane de euro), care proveneau din conturile bancare a 50 de societăţi comerciale de pe raza a 9 judeţe (Alba, Arad, Argeş, Cluj, Mehedinţi, Sibiu, Mureş, Neamţ şi Timiş). Documentele justificative pe baza cărora au fost dispuse aceste operaţiuni bancare erau facturi fiscale fictive, emise în numele celor cinci societăţi de tip fantomă’, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Mureş.
Potrivit documentului, sumele reprezentând contravaloarea facturilor fictive erau virate succesiv prin mai multe conturi bancare, ridicate în numerar şi apoi împărţite între membrii grupării şi că prin aceste operaţiuni fictive, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 5 milioane de lei, reprezentând impozitul pe profit şi TVA-ul. ‘Totodată, pentru probarea activităţii infracţionale, au fost executate 30 percheziţii domiciliare la locuinţele membrilor grupării, în urma cărora au fost ridicate mai multe documente contabile şi bancare, medii de stocare şi alte mijloace materiale de probă’, mai precizează IPJ Mureş. Suspecţii au fost conduşi la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureş pentru audieri, faţă de opt dintre suspecţi a fost dispusă măsura reţinerii şi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Mureş cu propunere de arestare preventivă.
Cei nouă membri ai grupării vor fi cercetaţi pentru infracţiunile de constituire de grup infracţional organizat, spălare de bani şi evaziune fiscală. La prinderea celor nouă persoane au mai contribuit Serviciului de Operaţiuni Speciale Târgu Mureş, şi BCCO Iaşi, BCCO Alba, SCCO Neamţ şi Structura de Intervenţie Rapidă din cadrul IPJ Mureş.
AGERPRES