După contractele de transport public de persoane, respectiv cel de parcări, un altul se anunţă unul cu probleme: cel privind delegarea serviciului de salubritate. Deşeurile ajung la groapa de gunoi de la Cristeşti, unde a fost sistată activitatea încă din 2009, staţia de preepurare de ape uzate nu funcţionează, iar clauzele contractuale nu se prea respectă. Încheiat în 2008, contractul este valabil până în 2016, cu posibilitatea de a fi prelungit cu încă 8 ani.
Comisia de analiză şi verificare a contractelor privind serviciile publice de transport public de persoane, parcări şi salubritate, desemnată de Consiliul Local Tîrgu-Mureş, a verificat săptămâna trecută contractul de salubritate încheiat de Primăria Tîrgu-Mureş cu firma locală Salubriserv SA. Viceprimarii municipiului, Ionela Ciotlăuş şi Jozsa Tibor, respectiv preşedintele comisiei, consilierul local PSD, Olimpiu Sabău Pop, au fost la depozitul de deşeuri de la Cristeşti. Acolo au dat ochii cu realitatea. Maşinile de transport ale deşeurilor menajere ajung la groapa de gunoi, acestea sunt deşertate pe rampa de gunoi, iar câteva sute de rromi năvălesc asupra acestora în căutare de pet-uri, metale, hârtie pe care le colectează ca apoi acestea să fie preluate de către firme de colectare direct de la groapa de gunoi. Vom aştepta până în 30 martie ca să vedem ce ne vor prezenta consilierii locali legat şi de acest contract. Până atunci însă, în paralel, vom analiza care sunt problemele pe care le-am constatat noi legat de acest contract.
Groapa, închisă sau nu?
De ce această introducere? Dintr-un motiv foarte simplu: maşinile de colectare a gunoiului nu aveau ce căuta la Cristeşti pentru că activitatea acesteia a fost sistată încă din 16 iulie 2009 în urma celor negociate cu Uniunea Europeană referitor la Capitolul 22 Mediu. Oficial, cel puţin, activitatea de depozitare la Cristeşti a fost sistată după ce acest depozit a fost declarat neconform. Ba mai mult, Primăria din Târgu Mureş susţine, în continuare, că deşeurile municipale sunt transportate la Câmpia-Turzii. Ce nu se potriveşte în această poveste sunt două aspecte: primul ar fi că deşeurile din Tîrgu-Mureş ajung inclusiv la Cristeşti, iar al doilea că depozitul de la Câmpia Turzii este şi acesta, oficial, cu activitatea sistată de la jumătatea lui 2012. Primăria Tîrgu-Mureş şi operatorul serviciului de salubritate ar fi trebuit să se asigure că deşeurile ajung la un depozit autorizat. Aici intervine însă o altă problemă: proiectul întârziat privind Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor. Nu este o scuză, dar acesta ar fi putut fi finalizat dacă nu ar fi existat acea problemă cu firma Agenda 21 care a dat ţeapă Consiliului Judeţean în mandatul 2000-2004.
Faptul că derularea contractului nu s-a desfăşurat conform legii a constatat-o şi Garda de Mediu, care într-un raport întocmit pentru perioada ianuarie – august 2012, menţionează că a aplicat o amendă de 20.000 de lei firmei Salubriserv SA. Motivul: încălcarea articolului nr. 19, al. 3 din Legea nr. 211 privind regimul deşeurilor. Acesta prevede că: „Abandonarea deşeurilor este interzisă”.
Contractul
Revenind însă la contractul de salubritate, încheiat în 2008, în urma licitaţiei publice organizate de Primărie cu firma Salubriserv SA Tîrgu-Mureş. Din acest contract am reţine doar următoarele aspecte: concedentul are dreptul „de a verifica stadiul de realizare a investiţiilor, precum şi modul în care este satisfăcut interesul public prin realizarea serviciului public de salubrizare, verificând respectarea obligaţiilor asumate prin contractul de concesiune, de a realiza recepţia zilnică la finalizarea fiecărui schimb de lucru, care are în vedere: a) salubrizarea în totalitate, inclusiv transportul la rampă a deşeurilor, a zonei carosabile, a trotuarelor, precum şi a spaţiilor destinate colectării deşeurilor menajere şi industriale şi a zonelor adiacente acestora (în cazul depozitării necontrolate a deşeurilor); b) golirea recipienţilor destinaţi colectării deşeurilor stradale, menajere şi industriale”. Cum s-au făcut aceste verificări şi recepţii zilnice suntem foarte curioşi, în condiţiile în care o parte din maşini ajung cu deşeurile la Cristeşti, un depozit cu activitatea sistată şi care în acest an ar trebui închis definitiv? Cum s-au făcut decontările în acest caz? Sunt ilegale toate acele documente de recepţie şi de verificare?
Camera de Conturi Mureş ne dă un răspuns la aceste întrebări, constatând în raportul din 2011 că Primăria Tîrgu-Mureş a efectuat plăţi nelegale prin neurmărirea contractului de concesiune privind delegarea de gestiune a serviciilor publice de salubrizare (reprezentând contravaloarea în lei a investiţiilor nerealizate de concesionar în primul de derulare a contractului care trebuia reţinută din sumele achitate concedentului), în sumă de 1.925 de mii de lei. Salubriserv ar fi trebuit să investească în platforme pentru colectare selectivă, linie tehnologică de selectare deşeuri reciclabile şi platforme de compensare, în valoare de 450.000 de euro, asumate prin contract şi nerealizate. De asemenea, bugetului local i s-a produs un prejudiciu de 618 mii de lei deoarece au fost efectuate cheltuieli privind servicii de salubrizare din veniturile realizate din încasarea taxei de salubrizare, având ca destinaţie achiziţionarea de eurocontainere şi europubele – în condiţiile în care prin Contractul de concesiune nr. 5/15.01.2008 încheiat între Consiliul Local municipal Tîrgu-Mureş şi SC Salubriserv SA Tîrgu-Mureş a fost delegată gestiunea serviciilor publice de salubrizare, cheltuielile de întreţinere şi funcţionare ale acestor servicii fiind în sarcina exclusivă a concesionarului.
SC Salubriserv SA care deţine licenţa A.N.R.S.C. pentru serviciul de salubrizare nr. 1640/29.08.2011 clasa 2, valabilă până la data de 15.01.2016, a primit, în 2011, din partea Consiliului Local Tîrgu-Mureş, sarcina de a realiza investiţia „Amenajare depozit provizoriu de deşeuri şi drum de acces”, în valoare de 1,131 milioane de euro. Bineînţeles nu s-a stabilit un termen până la care să fie amenajat acest depozit provizoriu.
În aceste condiţii, problema gunoiului din Tîrgu-Mureş rămâne una nerezolvată, Garda de Mediu verifică mai rar respectarea legislaţiei în domeniu, Primăria susţine ba că are contract cu depozitul de la Câmpia Turzii, ba că ambalează şi compactează gunoiul în baloţi şi îi depozitează timp de 1 an – din 2008 au trecut deja cinci, concesionarul are trasate sarcini, dar fără termene ferme, astfel că e la bunul plac când le duce la îndeplinire, în schimb pe târgumureşeni nu îi uită nimeni să îi taxeze cu sume pentru salubritate, curăţenia de primăvară – toamnă etc.
Ligia Voro
0 thoughts on “Gunoiul ajunge la un depozit oficial închis”