De Ziua Culturii Naționale, când cel de – al doilea premier al Guvernului PSD își anunța demisia de onoare, la Tîrgu Mureș, ministrul Educației, Liviu Pop primea Placheta Eminescu. „Distincţia mă obligă să urc în sus, parafrazându-l pe Eminescu, calitatea actului educaţional din România”, a declarat ministrul, susținătorul înființării Liceului Teologic Romano – Catolic în Tîrgu Mureș.
Peste câteva zile însă, întrebat fiind dacă va face parte din noul Guvern, Liviu Pop a răspuns: „CEx-ul va decide. Nu sunt în Guvernul României pe persoană fizică. Am venit politic, voi pleca politic atunci când CEx-ul va decide. Nu am nicio emoţie din punctul ăsta de vedere. Important este ca programul de guvernare să continue pe zona de educaţie aşa cum ne-am angajat în faţa electoratului”. În următoarele zile vom afla cine va fi noul ministru al Educației și în ce măsură acesta va respecta programul de guvernare, despre care ministrul Pop discutase cu parlamentarii UDMR.
Modificare legislativă
Într-o declarație la Parlament, în octombrie anul trecut, Liviu Pop a afirmat că există soluție pentru situația Liceului Romano – Catolic din Tîrgu Mureș și ceea ce s-a întâmplat acolo nu trebuie să se mai întâmple în România. „Este o modificare legislativă publicată în Monitorul Oficial anul acesta (2017 nota red.) care permite soluţionarea şi eu cred că trebuie întărită prevederea din lege în aşa fel încât, indiferent de culoarea politică într-o unitate administrativ-teritorială unde Consiliul local se opune să înfiinţeze o şcoală, totuşi cineva să o poată face – Ministerul, Parlamentul, Guvernul. Nu mi se pare normal că, dacă o autoritate locală se opune să se înfiinţeze o şcoală, nimeni să nu poată să facă nimic. De aceea, plecând de la iniţiativa grupului UDMR, vom susţine acea completare a Legii Educaţiei Naţionale în toate comisiile şi în plen, pentru a întări această prevedere şi niciodată în România să nu se mai întâmple ceea ce s-a întâmplat cu acei aproape 1.000 de copii din Târgu Mureş care au fost plimbaţi doi ani de zile”, a declarat Liviu Pop discutând despre „puncte din programul de guvernare”.
Propunerea vine de la UDMR
Trei articole alcătuiesc acest proiect de lege pentru modificarea și completarea legii educației naționale nr. 1/2011. Primele două articole se referă la modul de funcționare și organizare a liceelor tehnologice cu profil agricol, iar ultimul articol stipulează că unitățile de învățământ cu predare în limbile minorităților naționale pot fi înființate în câteva moduri, printre care și de Parlamentul României.
Proiect de lege adoptat de Cameră
Plenul Camerei Deputaților a aprobat în 21 decembrie 2017 proiectul de lege depus de UDMR pentru înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Tîrgu Mureș. Proiectul de lege a fost aprobat cu 172 de voturi pentru, 69 împotrivă și 8 abțineri.
„Se înfiinţează Liceul Teologic Romano – Catolic ”Rákóczi Ferenc al II-lea”, denumit în continuare Liceul, ca unitate de învăţământ preuniversitar cu predare în limba maghiară, parte a sistemului naţional de învăţământ, cu sediul în localitatea Tîrgu Mureş, strada Mihai Viteazul nr. 15, corp B, judeţul Mureş, prin divizarea parţială a Liceului ”Bolyai Farkas” din Tîrgu Mureş”, potrivit proiectului de lege adoptat de plenul Camerei Deputaţilor.
Liceul va fi cuprins de consiliul local în rețeaua școlară a municipiului Tîrgu Mureș începând cu anul școlar 2018 – 2019, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a proiectului de lege.
Potrivit proiectului, liceul dobândește și păstrează personalitatea juridică, prin derogare de la prevederile art.19 alin.(1) Lit. a din Legea Educației Naționale 1/2011 cu modificările și completările ulterioare.
Un pas înainte!
După ședința în plen a senatului, la începutul lunii decembrie, când a fost aprobat proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii Educației Naționale, conducătorul fracțiunii UDMR în Senat, Cseke Attila a afirmat, potrivit unui comunicat UDMR, că de acum există cadru legal pentru reînființarea liceului teologic. „Senatul ca for decizional a adoptat proiectul depus de UDMR pentru modificarea Legii Educației, proiect ce prevede ca de acum și prin lege se pot înființa unități de învățământ pentru minorități. Am avut nevoie de modificarea legislației ca să creăm o bază legală, ca parlamentul prin lege să poată reînființa Liceul Catolic din Tîrgu Mureș. UDMR a depus la mijlocul lui noiembrie un proiect de lege pentru înființarea Liceului Catolic, dar pentru a putea fi discutat și aprobat de parlament, a fost nevoie de modificarea legii educației, care în forma actuală nu permitea decât consiliilor locale să înființeze unități de învățământ”, a explicat Cseke. „În zadar am încercat să găsim o soluție locală în cazul Liceului Catolic din Tîrgu Mureș, toate încercările noastre au fost blocate”.
Altă soluție nu există!
Potrivit unui comunicat UDMR proiectul de lege adoptat în 21 decembrie anul trecut ar rezolva situația juridică a liceului, ar permite relocarea claselor, înscrierea elevilor în noi clase și ar soluționa și problema cadrelor didactice și a personalului auxiliar. Potrivit unui comunicat UDMR, de aceeași părere a fost și șeful fracțiunii UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila. „Autoritățile ori s-au delimitat, ori ne-au atacat toate propunerile noastre de soluționare la nivel local. În lumina acestor fapte a fost evident că nu putem avea încredere în buna credință a autorităților, că avem nevoie de o soluție ce va pune capăt odată pentru totdeauna situației fără de ieșire și realizează în cel mai sigur mod posibil reînființarea liceului catolic. Înființarea școlii pe cale legislativă de aceea e bună pentru că nu poate fi atacată în contencios administrativ.
Dincolo de trocul politic
Potrivit unui amendament adus de Lavinia Cosma, deputat USR, Liceul Teologic Romano-Catolic „Rákóczi Ferenc” din Târgu-Mureş va funcţiona în corpul B al Colegiului Naţional „Unirea”, acolo unde a funcţionat până în 1948 liceul teologic.
„Pe noi ne interesează ca aceşti copii să aibă sistem de educaţie bun. Din păcate, de-a lungul vremii, s-a transformat într-o luptă politică. Personal, mă deranjează ca faceţi lucrurile astea pe repede-nainte, însă susţinem dreptul la educaţie al acestor copii”, a susţinut Lavinia Cosma. Deputații USR deasemenea au susținut că dincolo de „trocul politic”, se află dreptul copiilor la educaţie.
„Nevoie esențială”
Proiectul de lege a fost criticat de câțiva parlamentari PMP și PNL, afirmând că acesta ar avea „un vădit caracter neconstituțional”, că prin proiectul de lege s-a schimbat procedura clasică de înființarea unităților de învățământ prin ordinul ministrului cu înființare prin lege.
În schimb, inițiatorii proiectului susțin că înființarea liceului teologic cu predare în limba maghiară este o nevoie esențială. „În momentul de faţă este singura soluţie pentru ca elevilor să le fie respectat dreptul constituţional la educaţie şi să aibă o şcoală funcţională la Târgu-Mureş. Din punctul nostru de vedere, este o nevoie esenţială”, a declarat deputatul UDMR Szabó Ödön, potrivit News.ro
Și un pas înapoi!
Președintele României, Klaus Iohannis a trimis pentru reexaminare parlamentului proiectul de modificare a Legii Educației. „Legea pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 instituie un nou tip de unităţi de învăţământ preuniversitar, învățământul agricol preuniversitar. Aceste noi reglementări impun însă, o reanalizare de către Parlament atât sub aspectul corelării acestora cu actualele prevederi şi principii cuprinse în Legea Educației Naționale, cât și al efectelor în aplicarea legii”, se arată în Cererea de reexaminare semnată de președintele Iohannis. Deși în cererea adresată parlamentului nu se face referire și la reexaminarea articolului ce deschide calea spre reînființarea liceului Teologic Romano-Catolic din Tîrgu Mureș, reluarea procedurii parlamentare va întârzia soluționarea situației liceului catolic.
Erika MÃRGINEAN
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.