Patru legi. Atât au reușit să producă parlamentarii mureșeni de la începutul mandatului lor până acum. Sigur, fiecare are un număr mai mare sau chiar mult mai mare de inițiative legislative. Unele sunt încă în ițele aprobării Parlamentului, altele au fost respinse. Dar una peste alta, e interesant de urmărit disproporția dintre numărul total al inițiativelor, care ajunge la 188 dacă ne referim la totalitatea inițiativelor semnate de parlamentarii mureșeni, și numărul acelor dintre ele care au ajuns legi, adică doar patru. Mai adăugați la această ecuație încă două date: 1. Guvernul Ponta a emis până acum peste 100 de ordonanțe de urgență și 2. 95% din inițiativele legislative ale parlamentarilor nu primesc aviz favorabil de la același Guvern.
Acest lucru l-a făcut pe senatorul liberal Cristian Bodea (atenție, e un reprezentant al puterii) să-și pună întrebarea ce rost mai are Parlamentul. Citat de hotnews.ro, dumnealui declara de curând: „Ne prefacem că lucrăm legal, că aprobăm sau respingem legile sau ordonanțele, dar nu are nici un rost. Dacă Guvernul nu are încredere în Parlament și domnul Ponta, împreună cu miniștrii lui, consideră că numai ei știu ce este bine de făcut și că noi nu putem avea inițiative bune, îi recomand premierului să dea o ordonanță de urgență prin care să desființeze Parlamentul. Să jucăm pe față”. Dar, ca de obicei, părerile pe această temă sunt împărțite.
Senatorul Akos Mora …
…coleg de partid de altminteri cu domnul Bodea, crede că nu așa trebuie pusă problema: „Cred că nu trebuie să simplificăm, la modul acesta, rolul Parlamentului, pentru că inițiativele Guvernului în acest moment se nasc în baza unui program de guvernare, program pe care noi toți l-am aprobat și îl aplicăm printr-o metodă de legiuire, într-adevăr poate nu e chiar cea mai preferată. În schimb, din punctul de vedere al finalității pachetului de legi pe care le promovăm prin acest sistem, adică prin ordonanțe de urgență, este mult mai rapid. Cu alte cuvinte, nu cred că este bine să judecăm doar pe o statistică, fără să vedem ce e în spatele acestor pachete de legi. Nu putem face această comparație, pentru că nu este relevant. Sigur că, mi-aș dori din tot sufletul ca tot ceea ce înseamnă transpunerea unui program de guvernare în legislație să treacă prin Parlament, dar trebuie să știm atunci că traseul și aplicabilitatea acestor pachete de legi ar fi de durată mult mai mare, pentru că procedurile sunt un pic mai lungi, iar ordonanțele de urgență, așa cum știți, produc efecte și până la adoptarea lor prin legi în Parlament”.
Cu toate acestea, reprezentant al puterii fiind, senatorul Mora și-a pus semnătura până acum pe 11 inițiative legislative, dintre care niciuna n-a ajuns încă lege. Ce-i drept, are câteva care se află în circuitul aprobării Parlamentului.
Opoziția crede altceva…
…iar senatorul PDL Marius Pașcan spune nu doar că a remarcat problema, ci chiar a mai ridicat-o în trecut inclusiv la tribuna Parlamentului: „Din păcate, tot ceea ce înseamnă inițiativă legislativă și în special inițiative care se leagă de opoziție, nu trec de majoritate și se guvernează prin ordonanțe și hotărâri de guvern. Am spus acest lucru și la tribuna Parlamentului, consider că este un abuz, cu atât mai mult cu cât a ajuns Parlamentul să fie o anexă la Guvernului. Cu alte cuvinte, tot ceea ce promovează Guvernul, fie ordonanțe, fie hotărâri, trec prin Parlament prin votul majorității fără niciun fel de probleme. Orice argumente s-ar aduce, de completare sau îmbunătățire a unui act normativ, sunt respinse din fașă. Asta nu mă împiedică pe mine ca parlamentar să continui să vin cu inițiative legislative, să le susțin și să încerc să câștig susținerea și suportul colegilor din majoritate, pentru că ăsta e rolul meu până la urmă. Dar este absolut nepermis ca inițiative legislative argumentate, fundamentate și de bun-augur să nu treacă pur și simplu pentru că vin din partea opoziției. Nu este doar cazul meu, este cazul întregii opoziții. Eu de când sunt senator nu am văzut o inițiativă legislativă a opoziției care să treacă”.
Dacă ne uităm strict pe cifre, Pașcan pare să fie cel mai productiv senator de Mureș, având până acum 16 inițiative pe care și-a pus semnătura, dintre care niciuna n-a ajuns lege.
Cel mai puțin productiv
La celălalt capăt al clasamentului, cel mai puțin productiv nu numai dintre senatori, ci dintre toți parlamentarii mureșeni, este experimentatul Marko Bela, care a semnat patru inițiative, fără vreun succes până acum. În fine, singurul senator de Mureș care a dus o inițiativă legislativă până la momentul publicării în Monitorul Oficial este social-democratul Alexandru Petru Frătean, care este semnatar al Legii 186/2013, privind constituirea și funcționarea parcurilor industriale.
La deputați
Mergând mai departe la deputați dăm de reprezentantul UDMR Kerekes Károly, unul din parlamentarii care a fost ales neîntrerupt din 1990 încoace. Dumnealui are 15 inițiative legislative, fără vreo izbândă până acum, însă el rămâne optimist, spunând chiar că unele din preocupările lui i-ar putea fi preluate de Guvern ca inițiative proprii: „Rolul parlamentarului care este? Să inițieze proiecte de legi. Fie că o face din partea grupului parlamentar, fie că o face individual. Ce poziție are Guvernul apoi, asta e în planul secund, important e ca noi, ca deputați, să inițiem, iar prin acest lucru să influențăm bunul mers al societății. Eu am o activitate destul de lungă, de 24 de ani, aproape un sfert de secol, în celelalte mandate într-adevăr aveam mai multe legi, acum nu sunt nici măcar la jumătate, dar nu pot să anticipez cum se va termina mandatul. Probabil că unele din inițiative vor fi preluate mai târziu de Guvern și vor ieși ca legi sub sigla Guvernului”.
Forin Buicu, una din 25
Florin Buicu social-democrat, ales ca reprezentant al USL, este unul din puținii parlamentari care se poate lăuda acum că a semnat o inițiativă ajunsă lege. E, ce-i drept, una singură, din 25 de inițiative pe care le-a semnat până la această oră.
Deputatul Buicu găsește și explicații, însă recunoaște că Guvernul ar trebui să vină mai des în Parlament cu explicații: „Din cele 25 de inițiative legislative, e adevărat că una a devenit lege, dar o mare parte din ele încă se află pe circuitul parlamentar. (…) Pe de-o parte, există această explicație că din 25 numai una a devenit lege, dar pe de altă parte pot veni și spune următorul lucru: este necesar ca Guvernul să vină mai mult către Parlament și să dezbată proiecte de modificare ale legilor și să nu mai lucreze neapărat prin aceste ordonanțe de urgență. Nu înseamnă că nu există anumite motive obiective, legate de directive europene care trebuie aplicate repede și așa mai departe, ale căror promovări trebuie să meargă prin ordonanțe de urgență. Vă dau un exemplu, la Legea 95, în momentul de față sunt vreo trei ordonanțe de urgență care sunt practic în Parlament la Comisia de Sănătate a Senatului, plenul Senatului, Camera Deputaților la comisie, respectiv plenul Camerei Deputaților. Mare parte dintre ele sunt legate, cum v-am spus, de aplicarea unor directive, de medicina transfrontalieră, de lucruri care trebuiau promovate prin ordonanțe de urgență și nu puteau aștepta câteva luni până când erau depuse în Parlament și să îndeplinească tot traseul parlamentar”.
Kelemen Atilla, două din 36. ,,Situația s-a înrăutățit”
Deputatul UDMR Kelemen Atilla este singurul parlamentar mureșean din acest mandat care se poate lăuda, la această oră, că are semnătura pe două legi. De asemenea, este și parlamentarul mureșean cu cele mai multe inițiative până acum, mai exact 36. Totuși, nici el nu e mulțumit de această modalitate de guvernare și spune că situația s-a înrăutățit față de guvernările trecute: „E o treabă pe care eu, care sunt în a cincea legislatură, o cunosc. În fiecare legislatură am mers spre înrăutățirea situației, adică numărul legilor a tot scăzut. Demult am criticat acest lucru și nu numai la acest guvern. Orice vine ca inițiativă parlamentară de obicei nu primește lumina verde din partea forurilor competente. Eu așa cred că Parlamentul este făcut nu ca să aprobe niște ordonanțe sau ordonanțe de urgență, ci rolul parlamentarului este altul. Eu nu spun că în fiecare domeniu fiecare parlamentar e expert, dar măcar în câteva domenii trebuie să te pricepi și să ai un cuvânt de spus foarte pertinent și accentuat. În plus, mai are o latură foarte negativă această guvernare prin ordonanțe, aceea că ordonanța de urgență, imediat cum este comunicată în Monitorul Oficial, își face efectul. Acest efect, degeaba nu ești de acord ca parlamentar, sunt cazuri când trec doi sau chiar mai mulți ani până când ajunge pe masa Parlamentului acea ordonanță și Parlamentul poate să-și exprime o părere – pozitivă sau negativă sau să modifice pe alocuri textul ordonanței. Ordonanțele simple sau hotărârile de guvern nici nu ajung în Parlament, deci oarecum rolul Legislativului este mult diminuat. Nu este o practică bună, ar trebui să fie mult mai multe legi din inițiative parlamentare. Nu am nici o cifră doveditoare, dar eu cred că și elanul parlamentarului nou se pierde. Inițiativa mea nici nu o să ajungă lege, atunci nici n-o depun”.
Și lui Florin Urcan i s-au „tăiat” toate inițiativele
În tabăra PDL deputatul Florin Urcan este încă și mai drastic. Având la activ 19 inițiative, dintre care niciuna n-a ajuns lege, deputatul Urcan spune că este destul de limitat în posibilitățile pe care le are la îndemână: „Din păcate, vedeți și dumneavoastră, mass-media și cetățenii de rând, că ei (n.r. USL) fac politică după bunul plac, iar faptul că au o majoritate mai mult decât confortabilă în Parlament, nu înseamnă că fac dezbateri pe fiecare lege în parte. Chiar dacă și-ar propune să le treacă pe toate în regim de urgență, ar reuși să o facă, dar se pare că e mai comod să conduci țara prin ordonanțe de urgență. Noi ne luptăm să impunem anumite modificări legislative care considerăm că sunt necesare cetățenilor, dar vedeți și dumneavoastră că în comisii sau în plen nu ajung să intre în dezbatere nici cele pe care le consideră Guvernul prioritare, darămite ale noastre. Noi arătăm cu degetul acolo unde considerăm că sunt derapaje din punctul de vedere al organizării și funcționării statului de drept, dar cu atât rămânem”.
Eliminarea ordonanțelor
Borbély László un alt parlamentar extrem de experimentat în ițele legislativului a spus deschis că este pentru eliminarea ordonanțelor și definirea situațiilor de urgență în care Guvernul poate mult mai clar, în noul text al Constituției: „Întrebarea e bună. Eu sper că măcar una din cele 7 inițiative să ajungă lege. E la Camera Deputaților acum și vizează modificarea Legii Mediului, ceea ce înseamnă că în cazul în care oricine vrea să taie un copac sau să intre în zona verde dintr-un oraș sau altă localitate, să aibă nevoie de un aviz de la Agenția pentru Protecția Mediului. Până acum erau acele comisii fantomă, care niciodată nu vedeai ce fac și cum decid aceste lucruri. A trecut de Senat, e la Camera Deputaților unde a primit vot pozitiv. În ceea ce privește ordonanțele, noi am propus să se desființeze ordonanțele de urgență în noua Constituție și să fie foarte clar precizate, numai în cazuri excepționale și să fie foarte clar precizate care sunt aceste cazuri în care Guvernul ar dreptul la ordonanțe”. Deputatul Borbély are 7 inițiative, fără ca vre-una să fi ajuns lege.
Alți deputați, aceleași probleme
Nici ceilalți deputați pe care nu i-am putut contacta pentru declarații pe această temă nu stau mai bine. Cristian Sefer, reprezentantul PPDD are 20 de inițiative, liberalul Cristian Chirteș are 12, iar social-democratul Vasile Gliga 14, însă niciunul din ei n-a reușit să puncteze cu o lege publicată în Monitorul Oficial. Cel puțin nu încă.
Cătălin Hegheș