România are 3.228 de primării care administrează tot atâtea unități administrativ teritoriale. Pentru derularea programelor de investiții cum ar fi Planul Național de Redresare și Reziliență, celebrul PNRR, cele ale Companiei Naționale de Investiții (CNI) sau Planul Național de Investiții “Anghel Saligny”, gestionate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, cei peste 3.200 de primari trebuie să se prezinte, în carne și oase, la sediul ministerului pentru a semna contractele de finanțare și/sau actele adiționale aferente acestora. Aceasta înseamnă cel puțin o zi pierdută pe drum, adică o zi mai puțin în mijlocul comunității și cheltuielile aferente.
Pe lângă aceste programe de finanțare există și cele gestionate de ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale sau de Ministerul Mediului, însă noi ne-am raportat, în documentarea prezentului articol, doar la cele enunțate mai sus.
Am discutat cu mai mulți primari de comune sau municipii din județul Mureș. Cei din mediul rural ne-au spus că în cursul anului 2023 au fost, în medie de 5 ori la București pentru a semna astfel de documente. Bineînțeles că deplasările lor sunt corelate direct de numărul de proiecte câștigate. Unii au făcut mult mai multe drumuri. Unul dintre primarii chestionați ne-a spus că, o singură dată, ministerul a trimis documentele pentru semnat, prin Poșta Secretă, la sediul Instituției Prefectului Județul Mureș, astfel că nu a fost nevoit să mai meargă până în București. Dacă unii spun că au solicitat să se simplifice această procedură, de exemplu prin acceptarea semnăturii electronice, pe care toți primarii o au, ca să nu mai fie nevoiți să facă aceste deplasări la București, alții susțin că le convine să meargă până în Capitală pentru că “așa pot să mă uit în ochii demnitarului, să stabilesc o legătură și să îi explic că am nevoie de urgentarea procedurilor pentru că investiția este importantă pentru comuna mea”.
Pentru unii primari prezența fizică la sediul ministerului este și un prilej de a imortaliza momentul cu imagini sau clipuri video și de a promova mai apoi, pe rețele sociale, evenimentul și, desigur, de a-și aduna puncte electorale.
Ar fi însă de preferat ca astfel de măsuri să fie înlocuite de unele digitale, că tot se vorbește în această perioadă de digitalizarea României.
Am făcut un calcul simplu referitor la deplasarea celor 102 primari din județul Mureș la sediul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Pentru a face o medie am calculat că deplasarea ar avea ca punct de pornire Municipiul Târgu Mureș, situat oarecum în mijlocul județului.
La o medie de 5 drumuri pe an, cu un consum mediu de 7 litri la 100 de kilometri (combustibil benzină) , reiese un cost de 1.750 de lei/primărie, iar totalul pe județ ar fi de 178.500 de lei într-un an.