Harghita atrage cele mai multe fonduri la nivel naţional din subvenţia pe suprafaţă acordată de Uniunea Europeană, arată o analiză prezentată săptămâna trecută, în şedinţa Colegiului Prefectural, de directorul Agenţiei de Plăţi din Intervenţii în Agricultură (APIA) din judeţ, Haschi Andras.
64 de milioane de euro
Datele statistice relevă că doar pentru subvenţia pe suprafaţă fermierii din Harghita primesc, în acest an, 54 de milioane de euro. Această sumă este destinată unui număr de aproximativ 32.000 de fermieri, care au depus cereri pentru o suprafaţă totală de 190.000 de hectare.
La subvenţia pe suprafaţă se adaugă, în Harghita, şi alte ajutoare comunitare, cele mai multe fiind acordate pentru că terenurile se află în zona montană. Fermierii harghiteni primesc subvenţie pentru zona montană defavorizată, dar şi dacă lucrează pământul cu mijloace tradiţionale. Haschi Andras a spus că fermierii pot primi, anual, peste 420 de euro pe hectar, sumă care este mai mare, uneori, decât valoarea propriu-zisă a terenului.
„Aceste sume mari se datorează zonei de munte, pentru care primim şi altfel de subvenţii faţă de fermierii din alte judeţe. (…) Acesta este unul dintre motivele pentru care Harghita este fruntaş în acest domeniu, doar pentru simplul fapt că Dumnezeu a creat judeţul Harghita într-o zonă montană”, a explicat Haschi Andras.
El a subliniat că toate subvenţiile acordate prin APIA Harghita, atât din fonduri comunitare, cât şi din cele naţionale, însumează 64 de milioane de euro, anual.
Dezvoltarea satelor
Haschi Andras a adăugat că, începând cu 2007, în Harghita au intrat, prin APIA, peste 300 de milioane de euro, bani care s-au folosit pentru dezvoltarea localităţilor.
„Unii se întreabă unde se duc aceşti bani. Aceşti bani nu sunt fonduri pentru agricultură, sunt fonduri pentru dezvoltare rurală. Ceea ce înseamnă că banii aceştia nu trebuie reinvestiţi în agricultură, ci sunt pentru ca omul de la ţară să trăiască în condiţii la fel de bune ca omul de la oraş. (…) Dacă vrem să vedem cum se dezvoltă spaţiul rural, atunci să privim un sat de la înălţime şi să vedem că aproape toate casele au ţigle noi”, a afirmat Haschi Andras.
Şeful APIA Harghita a spus că pentru plata subvenţiei pentru anul 2013 situaţia este „într-o fază excepţională”, fiind pentru prima dată când fermierii au primit un avans important din sumele alocate, după ce UE a fost de acord cu acest lucru.