Harghita: Premiul de Excelență în Gastronomie, acordat unor chefi care promovează tradițiile gastronomice locale
Cinci chefi din județul Harghita care promovează tradițiile gastronomice locale, au fost laureații din acest an ai ‘Premiului de Excelență în Gastronomie’, care a fost înmânat miercuri în cadrul unui eveniment organizat la Odorheiu Secuiesc, în contextul în care Harghita va deține, în anul 2027, titlul de Regiune Gastronomică Europeană.
Evenimentul de informare și promovare a patrimoniului cultural cu tema ‘Regiune gastronomică – pomicultură tradițională și cultura plantelor medicinale’ a fost organizat de Asociația Kanthaka și Visit Harghita, cu sprijinul Fondului Cultural Național Maghiar și al Ministerului Culturii și Inovației din Ungaria și reunit producători de fructe și plante medicinale tradiționale, specialiști din domeniul gastronomiei și reprezentanți ai administrației locale.
În cadrul întâlnirii, vorbitorii au subliniat importanța transmiterii cunoștințelor tradiționale legate de pomicultură, plante medicinale și gastronomie, precum și necesitatea transformării acestora într-o resursă economică sustenabilă.
Primarul din Odorheiu Secuiesc, Szakács-Paál István, a declarat, în deschiderea evenimentului, că anul 2027 reprezintă atât o oportunitate, cât și o responsabilitate pentru comunitățile din județ, punctând faptul că municipiul pe care îl reprezintă dorește să dețină un rol proeminent în această provocare.

‘Știm că anul gastronomic 2027 nu este doar o oportunitate, va fi și o sarcină pentru noi. Este o sarcină pentru producători, cei din industria hospitalieră și factorii decizionali, ca să gândim împreună cum putem face mai vizibil și mai valoros tot ceea ce este al nostru și ceea ce este doar al nostru’, a spus Szakács-Paál István, potrivit traducerii asigurate de organizatori.
Consulatul General al Ungariei la Miercurea-Ciuc a fost reprezentat de consulul László Percze, care a vorbit despre necesitatea colaborării dintre producători, specialiști și autorități pentru valorificarea tradițiilor gastronomice locale, în perspectiva anului 2027, când Harghita va deține titlul de Regiune Gastronomică Europeană.
‘Evenimentul Regiune Gastronomică 2027 se va naște dacă evaluăm împreună unde suntem, ce putem arăta și ce putem învăța unii de la ceilalți. Experiența și cunoștințele practice, șlefuite timp de generații, vor deveni o valoare dacă recunoaștem oportunitatea viitorului. Dacă gestionăm în mod conștient, atunci ne bazăm pe o fundație sigură. Scopul acestei întâlniri este clar: să vedem care sunt oportunitățile, să consolidăm colaborarea și să mergem într-o direcție unde produsul local nu este o alegere, o obligație, ci este o decizie fundamentată’, a arătat László Percze, conform traducerii.
La rândul său, Szabó Károly, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (Visit Harghita), a pus accent, în discursul său, pe importanța parteneriatelor comunitare și pe aducerea în prim plan a valorilor locale.
Acesta a subliniat că acordarea Premiilor de Excelență în Gastronomie, idee care aparține președintelui Consiliului Județean Harghita, Biró Barna-Botond, își propune să aducă în lumina reflectoarelor oamenii ‘pe umerii cărora stă gastronomia secuiască’ și valoarea pe care o reprezintă aceștia.
‘Premiul de Excelență în Gastronomie se dă acelor chefi care, prin activitatea lor exemplară și prin atitudinea față de valorile culinare locale, și prin utilizarea creativă a ingredientelor, contribuie la păstrarea tradițiilor gastronomice din Harghita’, a spus Szabó Károly.
Premiile de excelență în gastronomie au fost acordate lui Zsigmond András, Bándi Domokos, Balázs Hunor, Laczkó Szilárd Botond și Szász Kincső, profesioniști cu experiență în domeniul gastronomiei, cu participări și distincții obținute la competiții naționale și internaționale.
Aceștia s-au remarcat prin promovarea ingredientelor locale, reinterpretarea tradițiilor culinare și contribuția constantă la creșterea vizibilității gastronomiei din județul Harghita pe plan național și european.
Potrivit Consiliului Județean Harghita, Premiul pentru Excelență Gastronomică, instituit în acest an, ‘nu este doar o recunoaștere profesională, ci și un mesaj: Gastronomia județului Harghita este o valoare vie și dinamică, care prinde viață prin comunitățile locale, producători dedicați și tradiții transmise din generație în generație’. AGERPRES
