Zeci de femei au participat, duminică, la Miercurea-Ciuc, la prima ediţie a paradei motociclistelor din judeţul Harghita, acţiunea având rolul de a atrage atenţia locuitorilor municipiului, dar şi participanţilor la trafic că tot mai multe doamne şi domnişoare aleg motocicleta ca mijloc de transport.
Purtând fuste de toate culorile şi toate modelele, dar fără să uite de echipamentul de protecţie, aproximativ 40 de motocicliste s-au adunat în centrul oraşului Miercurea-Ciuc, unele dintre ele susţinute de parteneri, la rândul lor motociclişti.
După ce s-au bucurat de întâlnirea cu prietenele lor care au aceeaşi pasiune, motociclistele au parcurs un traseu prestabilit în oraş, după care au discutat despre pasiunea lor comună.
Chiar dacă ideea s-a născut dintr-o glumă, numărul participantelor a depăşit orice aşteptări, la eveniment venind motocicliste şi din alte oraşe harghitene sau chiar din judeţul Covasna.
„Ideea a pornit de la o glumă. Trei prietene au vorbit despre cum ar fi dacă am purta fustiţă în timp ce am face o plimbare cu motocicletele. Această idee a fost postată în grupurile de motociclişti din judeţul Harghita şi nu numai. (…) Când ne-am dat seama câte persoane sunt interesate de acest eveniment, l-am contactat preşedintele asociaţiei Safety Bike, Forró Miklós Botond, care ne-a ajutat din punct de vedere administrativ, pentru că aveam nevoie de autorizaţii. (…) Ne-a susţinut şi ne-a ajutat tare mult, iar băieţii de la Safety Bike ne asigură traseul, ca să fie totul OK”, a declarat, pentru AGERPRES, André Zsuzsánna, coorganizatoare a evenimentului.
Aceasta a ţinut să puncteze că acţiunea a fost una de conştientizare a prezenţei tot mai crescute pe şosele a motociclistelor şi a faptului că este nevoie de mai multă atenţie a participanţilor la trafic.
„Considerăm că este foarte important să evidenţiem faptul şi să atragem atenţia că pe două roţi, în spatele echipamentului de protecţie, se află adesea mame şi soţii, pe care copiii şi soţii lor îi aşteaptă acasă”, a transmis André Zsuzsánna.
Ea a mai arătat că are permis din anul 2011 şi că sentimentul pe care îl trăieşte atunci când se află pe motoclicletă este unul de libertate totală.
La rândul său, Ambrus Csilla, coorganizatoare a evenimentului, a spus că de trei ani şi-a descoperit această pasiune, a obţinut şi permisul şi îi place atât de mult, încât merge inclusiv la serviciu cu motocicleta.
Şi mesajul său a fost acela ca participanţii la trafic să fie mai atenţi şi mai precauţi, pentru ca toată lumea să ajungă acasă în siguranţă.
O altă motociclistă prezentă la paradă a fost Darvas Kinga, care şi-a luat permisul atunci când a împlinit 50 ani, după ce fiul şi soţul său intraseră în lumea motociclismului iar ea se săturase să ocupe doar locul din spate al motocicletei.
Are acum propria motocicletă, al cărei număr îi dezvăluie vârsta elegantă şi faptul că este mamă, şi mărturiseşte că ea este dovada că poţi să-ţi urmezi pasiunea la orice vârstă.
„Toată familia are permis. Şi copilul de 20 de ani, şi soţul. Şi am zis: hai! Toţi au râs de mine când m-am dus la cursuri, dar până la urmă am reuşit, am demonstrat că pot şi acum mergem împreună, toată familia. (…) E un feeling de libertate totală. Viaţa e în mâna ta şi de asta trebuie să ţii cont, dar e super. (…) Aveam 50 ani când am luat permisul şi asta demonstrează că niciodată nu-i prea târziu să începi să te ocup de un hobby, să fie ceva numai al tău”, a declarat Darvas Kinga pentru AGERPRES.
Aceasta a venit cu soţul ei, Darvas László, care a susţinut-o mereu şi care acum a avut o importantă sarcină, aceea de a imortaliza prezenţa soţiei la prima paradă a motociclistelor din Harghita.
El a spus că motociclistele în trafic sunt mai încete decât colegii lor bărbaţi, dar acest lucru nu reprezintă o problemă, pentru că fiecare face ceea ce simte.
Mesajul familiei Darvas pentru participanţii la trafic a fost acelaşi: să fie atenţi, pentru că toţi sunt aşteptaţi acasă de familii.
Preşedintele Asociaţiei Safety Bike, Forró Miklós Botond, care a sprijinit organizarea evenimentului, a declarat pentru AGERPRES că ideea acţiunii este una foarte bună, mai ales că tot mai multe doamne şi domnişoare au această pasiune, iar participanţii la trafic trebuie să ţină cont de ele.
Acesta a arătat că, în trafic, femeile motocicliste sunt mai precaute decât atunci când se află la volanul unui autoturism.
„Cum am văzut, din experienţă, cele care conduc motociclete parcă merg mai bine, parcă sunt mai precaute, folosesc mai bine motocicletele în trafic. Cu autoturismele sunt mai multe probleme, fiindcă într-un autoturism, ca fată, poţi să faci mai multe lucruri: să te piepteni, să te uiţi în oglindă. Sunt mai multe lucruri care pot să-ţi scadă atenţia. La motociclete trebuie să fii concentrat pe drum, pe participant, să te uiţi dacă vine cineva. Eu cred că pe motociclete fetele merg mult mai bine decât cu maşina”, a spus Forró Miklós Botond. AGERPRES