Ziua Portului Popular Secuiesc a fost sărbătorită, vineri, în instituţii publice şi firme private din Harghita, oamenii venind la locul de muncă îmbrăcaţi în costume tradiţionale.
Ziua Portului Popular Secuiesc a fost instituită de Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita din Miercurea-Ciuc şi are rolul de a promova portul popular tradiţional şi de a-i încuraja pe oameni să îmbrace costume autentice.
Vineri dimineaţa, angajaţii Primăriei Miercurea-Ciuc, cei ai Consiliului Judeţean Harghita dar şi dansatori de la Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita s-au adunat în faţa cetăţii Miko din Miercurea-Ciuc, pentru o fotografie oficială, după care au dansat, în acordurile muzicii tradiţionale din zonă cântată de câţiva instrumentişti.
Directorul Ansamblului Naţional Secuiesc Harghita, András Mihály, a declarat pentru AGERPRES că ideea de a institui această zi a apărut cu mult timp în urmă, dar s-a concretizat în anul 2017 şi de atunci s-a extins, fiind sărbătorită de secui din întreaga lume.
Acesta a explicat că oamenii se îmbracă în port tradiţional secuiesc şi trimit fotografiile pe adresa de mail a Ansamblului Naţional Secuiesc şi aşa a constatat că portul tradiţional este păstrat şi în ţări de unde nu existau informaţii că se mai întâmplă acest lucru.
Îmbrăcat, la rândul său, în costum popular secuiesc, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat pentru AGERPRES că aceasta este o zi de sărbătoare, care precede o altă sărbătoare a portului şi dansului popular secuiesc, respectiv „Ziua celor 1000 de fete secuience”.
‘Mesajul acestui eveniment este că putem să fim încrezători în viitor dacă ştim să avem tradiţiile la locul lor potrivit şi dacă ştim să menţinem tradiţiile într-un mod adecvat. Şi da, să porţi un port popular nu este numai pentru o zi de sărbătoare, este şi pentru o zi în care tu poţi continua activitatea zilnică, dar cumva eşti diferit, eşti mai bine, eşti mai vesel, te bucuri de ceea ce ai”, a spus Korodi Attila.
Şi angajaţii Consiliului Judeţean Harghita, îmbrăcaţi în port popular, au ieşit din instituţie şi s-au prins la dans, încurajaţi de membrii Ansamblului Naţional Secuiesc Harghita.
În faţa instituţiei a fost prezentată expoziţia realizată în cadrul proiectului Geofolk de fotograful David Botond, din Odorheiu Secuiesc, în cadrul căreia poate fi admirat un număr impresionant de fotografii cu costume populare din întreaga lume.
De asemenea, tot cu ocazia Zilei Portului Popular Secuiesc, Consiliul Judeţean a lansat, în cadrul unei conferinţe de presă, aplicaţia Folkapp, care generează costume populare secuieşti din mai multe zone ale judeţului şi prin intermediul căreia cei care doresc sunt puşi în legătură cu meşteşugari locali.
„Porturile populare pot fi generate pentru trei categorii de vârstă – tineri, de vârstă mijlocie şi vârstnici – prin intermediul unui chestionar. Toate acestea sunt însoţite de o descriere profesională în limbile maghiară şi română. Scopul sistemului este de a folosi avantajele digitalizării pentru ca oricine să poată găsi portul popular tradiţional cel mai potrivit, oriunde s-ar afla în lume, şi de a conecta persoanele interesate cu meşteşugari locali capabili să confecţioneze aceste costume la cerere”, se arată în prezentarea făcută publică de Consiliul Judeţean Harghita.
Ziua Portului Popular Secuiesc a fost sărbătorită şi la Primăria din Odorheiu Secuiesc, pe pagina de Facebook a instituţiei fiind postate mai multe fotografii cu angajaţi care au venit la birou în costume tradiţionale.
De asemenea, pe reţele de socializare sunt postate în fiecare an fotografii cu persoane îmbrăcate în port tradiţional secuiesc, atât angajaţi ai instituţiilor publice sau ai firmelor private cât şi oameni care merg să se întâlnească cu prietenii purtând măcar o parte a costumului popular. AGERPRES