Câştigul salarial mediu net din Harghita continuă să fie cel mai mic din ţară, la fel cum s-a înregistrat şi în lunile precedente, arată datele puse la dispoziţie de Direcţia Judeţeană de Statistică.
În luna februarie s-a înregistrat în Harghita un câştig salarial mediu net de 1.069 de lei, cu doi lei mai mare decât în luna ianuarie şi cu trei lei mai mult decât în aceeaşi lună a anului trecut.
Cel mai mic câştig, de 1.033 de lei, s-a înregistrat în ramura industrie-construcţii, iar cel mai mare a fost în sectorul agricol, respectiv 1.219 lei. În ceea ce priveşte angajaţii din servicii, aceştia au avut un câştig mediu net de 1.095 lei. Aceste câştiguri situează Harghita pe ultimul loc pe ţară, judeţul fiind şi singurul unde câştigul salarial mediu net coboară sub 1.100 de lei. Pe locul doi în topul celor mai mici câştiguri pe ţară s-a clasat judeţul Maramureş, cu un câştig mediu net de 1.165 de lei şi judeţul Teleorman cu 1.170 de lei.
Potrivit Buletinului Statistic Lunar pus la dispoziţie de Direcţia Judeţeană de Statistică Harghita, datele privind câştigul salarial mediu net sunt obţinute printr-o cercetare statistică selectivă. Începând cu luna ianuarie 2014, eşantionul cuprinde, în toată ţara, 22.500 de unităţi economico-sociale.
„Unităţile din sectorul bugetar (…) sunt cuprinse exhaustiv în cercetare, excepţie făcând unităţile administraţiei publice locale pentru care datele la nivelul consiliilor locale comunale se culeg pe bază de eşantion reprezentativ la nivel de judeţ (…). Pentru sectorul economic, au fost incluse în cercetare unităţile cu patru salariaţi şi peste, care reprezintă 91,41% din numărul total al salariaţilor din acest sector”, se precizează în document.
În Buletinul Statistic Lunar se mai arată că informaţiile privind câştigurile salariale pentru activităţile de poştă şi de curier şi intermedieri financiare, în cea mai mare parte, sunt repartizate pe judeţe după sediul central al întreprinderii furnizoare de date.
Specialiştii din domeniu susţin că angajaţii din Harghita primesc salarii mici întrucât aici funcţionează cu precădere firme mici, din domenii unde salarizarea nu este ridicată, cum ar fi agricultură, industria uşoară, prelucrarea lemnului sau construcţii. În Harghita nu există industrie grea, de construcţii maşini sau firme IT, care acordă angajaţilor salarii mari.
În ceea ce priveşte numărul de salariaţi din judeţ, acesta a scăzut cu 265 de persoane faţă de luna precedentă şi a ajuns la 64.990 de persoane.
AGERPRES