Peste 270.000 de alegători harghiteni sunt înscrişi în listele electorale permanente pentru scrutinul europarlamentar, arată datele puse la dispoziţie de prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei.
La nivelul judeţului Harghita vor funcţiona 290 de secţii de votare, cu trei mai multe decât în anul 2009, iar numărul de alegători înscrişi în listele electorale permanente este de 270.815. Secţiile de votare vor fi organizate în unităţi şcolare, sedii de primării sau cămine culturale, în judeţ nefiind înregistrate cazuri speciale, din acest punct de vedere.
Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a declarat că „pregătirile pentru alegerile europarlamentare sunt în grafic în judeţ, conform dispoziţiilor legale şi calendarului stabilit prin actul normativ”.
Instruiri permanente
Potrivit sursei citate, s-a efectuat instruirea de către Autoritatea Electorală Permanentă a persoanelor propuse ca preşedinţi şi locţiitori ai secţiilor de votare, care nu au mai participat la nici un scrutin. De asemenea, s-a stabilit prin ordin al prefectului modelul ştampilelor de control pentru cele 290 de secţii de votare din judeţ şi s-au achiziţionat materialele consumabile necesare desfăşurării procesului electoral, cum ar fi tuşiere, tuş, ştampile de control sau alte materiale de birotică.
Prefectul a mai informat că s-a asigurat spaţiul pentru staţia de prelucrare a Institutului Naţional de Statistică, s-au asigurat comunicaţiile şi s-au instalat echipamentele de către STS şi Direcţia Judeţeană de Statistică.
De asemenea, prefectul Harghitei le-a solicitat şefilor serviciilor deconcentrate din judeţ să nu participe la acţiuni electorale şi să nu folosească autoturismul instituţiei publice în acest scop. „Ştiţi foarte bine că de săptămâna trecută a început campania electorală şi, la fel ca în alte judeţe, vreau ca şi în Harghita procesul electoral să se desfăşoare într-un climat de maximă transparenţă şi legalitate. Aşa încât vă solicit să nu participaţi, în calitatea pe care o aveţi, la nicio manifestare din cadrul campaniei electorale şi să nu folosiţi autoturismul instituţiei publice în scop electoral”, a afirmat Adrian Jean Andrei, la şedinţa lunară a Colegiului Prefectural Harghita.
El a punctat faptul că şefii serviciilor deconcentrate care se vor implica, în calitatea pe care au au, în campania electorală sunt pasibili de sancţiuni disciplinare.
„Nu vreau să (…) mă puneţi într-o situaţie în care să vă sancţionez eu sau să trebuiască să informez ministerul dumneavoastră ca să ia…
….măsuri disciplinare…
Nu e cazul şi eu cred că suntem oameni de calitate (…) şi vă rog foarte mult să nu daţi curs niciunui fel de atragere, ca să zic aşa (…) la anumite manifestări, care ar putea duce la sancţiunea dumneavostră”, a afirmat prefectul Harghitei.
În cadrul aceleaşi şedinţe, prefectul i-a recomandat directorului coordonator al Sport Club Miercurea Ciuc, Hodos Lászlo, să întreprindă demersuri pentru ca informaţiile de pe pagina de Internet a clubului să fie postate şi în limba română, nu doar în maghiară, iar atunci când au loc evenimente sportive să fie tipărite afişe şi în limba română.
Biroul Electoral Judeţean Harghita este condus de judecătorul Cristian Uţa şi funcţionează în sediul Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, dispunând de toate dotările necesare.