Câştigul salarial mediu net din Harghita continuă să fie cel mai mic din ţară, în scădere faţă de luna precedentă, arată datele puse la dispoziţia de Direcţia Judeţeană de Statistică.
La sfârşitul lunii septembrie, câştigul salarial mediu net era de 1.080 de lei, mai redus decât în luna precedentă, când fusese de 1.092 de lei, cuantum care situează judeţul Harghita pe ultimul loc pe ţară din acest punct de vedere.
Cele mai mari câştiguri, de 1.284 lei, le-au obţinut angajaţii din agricultură, urmaţi de cei din servicii, cu 1.096 şi angajaţii din industrie şi construcţii, cu 1.052 de lei.
De altfel, datele statistice arată că Harghita este singurul judeţ din ţară unde cuantumul câştigului salarial mediu net coboară sub 1.100 de lei. Pe locurile următoare se situează judeţele Vaslui şi Neamţ, cu un câştig salarial mediu net de 1.113 lei.
În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, acesta este de 65.833, cei mai mulţi, adică 36.972, lucrând în domeniul serviciilor.
Cauze
Directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Harghita, Kedves Imre, consideră că angajaţii primesc salarii mici întrucât în judeţ funcţionează, cu precădere, firme mici, unde nu se cere o specializare deosebită şi, în plus, angajatorii îşi permit să dea salarii mici atunci când interesul pentru un loc de muncă nu este foarte mare.
„La noi în judeţ firmele sunt mici, nu avem industrie care cere o super specializare. Avem agricultură, industria lemnului, care nu cer o specializare sofisticată şi la noi nu funcţionează firme de IT sau construcţii de maşini, care dau salarii mari. În plus, dacă angajatorii văd că nu e presiunea mare pe un loc de muncă, nu se stă la coadă pentru locul respectiv de muncă, normal că dau salariu mai mic”, a declarat Kedves Imre.
Potrivit sursei citate, în Harghita sunt aproximativ 16.000 de firme, din care doar 308 sunt mijlocii, iar restul sunt mici, preponderente fiind cele care au 20 de angajaţi. În Harghita sunt doar 12 firme mari, care sunt administrate de la Bucureşti.