Un lucru e cert: PR-ul companiei multinaționale Heineken a pățit ca în vorba aia „Gura bate fundu’!”
Ultima strategie de marketing a companiei Heineken se inspiră din curentul „New world” unde ecologia, resursele regenerabile, realitatea virtuală, bărbile îngrijite și mașinile electrice înseamnă viitor. Heineken și-a propus să devină cel mai verde berar din lume până în 2020, acționând pe trei căi: mediul înconjurător, rolul berii în societate și oamenii (angajați, comunități etc.) Nu-i așa că sună bine?
Pârâul Rotunda – coșul de gunoi al Heineken
„Cel mai verde berar” își spală la propriu mizeria în pârâul Rotunda conform „Notei de constatare 126/28.07.2017” care precizează că o comisie formată din comisari ai Gărzii de Mediu și Administrația Bazinală Mureș au descins, în urma unei sesizări, în amonte de locul numit Cascada Cristești de pe râul Mureș. La confluența dintre pârâul Rotunda și râul Mureș inspectorii au constatat că apa pârâului avea o culoare albăstrui-negru (gen canalizare) și au făcut cercetarea la fața locului mergând pe pârâu în sus până la depistarea sursei poluării. S-a constatat fără drept la povești că sursa poluării este o fisură în conducta de ape uzate tehnologic ale fabricii de bere din Ungheni unde Heineken produce Berea Neumarkt: „În urma verificărilor efectuate în 28.07.2017, ora 10:00 s-a constatat la ultimul cămin de vizitare al canalizării pluviale faptul că prin conducta de evacuare ape pluviale se evacuau în pârâul Rotunda ape uzate tehnologice, iar organoleptic s-a constatat că provin din procesul de fabricare a berii, aparținând de S.C. HEINEKEN ROMÂNIA S.A., cu sediul în București (…), punct de lucru Ungheni (…) reprezentată prin Moldovan Edvin-Ștefan în calitate de director (…)”.
Analizele de laborator devastatoare pentru Heineken!
Comisarii Gărzii de mediu și ai Administrației Bazinale Mureș au prelevat mostre de apă în amonte de pârâul Rotunda, în aval, la deversare în râul Mureș, dar au luat probe și la locul unde se produce poluarea efectivă adică la gura de deversare a apei pluviale a fabricii din Ungheni.
Rezultatele sunt prezentate în tabelul de mai jos unde în partea stângă aveți valorile constatate, iar în dreapta valorile care ar fi trebuit să fie în condiții normale (conform normativelor). Precizăm că tabelul complet se găsește în fotocopii, atașate mai jos, dar din moment ce acesta nu prezintă valorile normale nu ar fi fost concludent pentru dumneavoastră astfel că am ales să vi le prezentăm comparativ, acolo unde valorile au fost depășite (deci cele care sunt în parametrii normali nu le-am trecut în tabelul de mai jos).
Indicator de calitate |
Probă evacuare pluvială, 27.07.2017, ora 10:20 |
Limite pentru clasa a II-a de calitate |
Reziduu filtrabil uscat la 105°C |
1.030 mg/l |
750 |
CCO-Cr |
55.277 mg/l O2 |
25 |
CBO5 |
14.360 mg/l O2 |
5 |
Suspensii |
1.778 mg/l |
0 |
Amoniu |
7,1 mg/l N |
0,8 |
Fosfor total |
20,1 mg/l P |
0.2 |
Substanțe extractibile cu solvenți organici |
47,6 mg/l |
0 |
Detergenți |
2,212 mg/l |
0,2 |
Azot total |
140 mg/l N |
7 |
Concret ce înseamnă aceste cifre? În afara faptului că s-au constatat depășiri flagrante cu diferite substanțe chimice, detergenți și produse petroliere, cea mai mare problemă o reprezintă faptul că acest cocktail chimic este mare consumator de oxigen și pe unde trece (deci apa râului Mureș) ucide tot, indirect. Consumă oxigenul din apă, iar peștii încă nu au învățat să respire la masca de oxigen.
HEINEKEN ne poluează de nu se știe când, dar sigur nu de ieri-alaltăieri!
Nota de constatare a ABA Mureș ne dezvăluie un alt detaliu sumbru, care la prima vedere ar putea trece neobservat: „Nu se poate stabili cu precizie timpul de când durează acest fenomen, dar precizăm că în secțiunea pârâul Rotunda, aval de punctul de deversare, s-a format un strat neuniform de nămol cu o grosime de 50-60 cm” la care adăugăm o altă constatare care trebuie menționată aici, și anume că se estimează că debitul apelor uzate deversate în pârâul Rotunda a fost de 10 litri/sec.
Evident reprezentanții Heineken au ales calea cea mai simplă și au declarat autorităților că „această deversare a apelor uzate s-a produs accidental, prin fisurarea conductei de apă uzată tehnologică, care a pătruns în canalizarea pluvială, situată la o cotă inferioară. Începând cu data de 28.07.2017 unitatea a întreprins următoarele măsuri pentru stoparea fenomenului: blocarea canalizării pluviale, preluarea acestor ape și pomparea lor în stația de pre-epurare, inspecția video a rețelei de canalizare prin unitate specializată”
Dar cât de binevoitori și plini de intenții sunt reprezentanții HEINEKEN România S.A. față de această poluare? Cel mai elocvent răspuns vine chiar de la directorul general al ABA Mureș, Cristian Bratanovici care a declarant în exclusivitate pentru punctul.ro că: „Avem dubii cu privire la onestitatea și corectitudinea celor de la HEINEKEN România S.A. ținând cont de grosimea stratului de nămol de pe pârâul Rotunda, dar acordăm prezumția de bună intenție cu respectarea termenelor din nota de constatare și mai menționăm faptul că împricinații au achitat contravaloarea contravenției ieri 07.08.2017 conform OP anexat dovedind intenții bune, dar deocamdată insuficiente”
HEINEKEN nu poluează pentru prima dată „accidental”!!!!
În august 2014, la fabrica de cidru BULMER, o companie deținută de HEINEKEN, un container de apă reziduală contaminată cu amoniu (exact ca în cazul pârâului Rotunda) a fost golit într-o scurgere a apelor pluviale de suprafață care conducea spre pârâul Widemarsh Brook din orașul Hereford, Marea Britanie. La acea vreme s-a estimat că au decedat între 2.000 și 3.000 de pești din speciile care populau pârâul. Heineken a plătit nu doar amenzile către Agenția de mediu din Hereford, dar și peste 150.000 de lire sterline către ONG-uri din zonă pentru repopularea cu pești a pârâului afectat!
În august 2008, fabrica Universal Beverages o subsidiară a Heineken UK a fost găsită vinovată pentru o serie de incidente soldate cu poluarea pârâului Preserves Brook care deversează în râul Leadon din Ledbury, Marea Britanie. Vinovatul? Levigatul din resturile tehnologice de mere rezultând poluarea consistentă cu materii organice a râului Leadon. Amenzile au fost de ordinal zecilor de mii de lire sterline și Heineken a fost obligată să finanțeze refacerea populației de pește.
Heineken a mai fost implicată într-un scandal internațional recent, cu ecouri puternice în Ardeal. Igazi Csiki Sor – care se traduce în „Adevărata bere Ciuc” a pierdut procesul cu Heineken privind denumirea de „Ciuc” a berii. Guvernul maghiar a intervenit subtil ca un elefant în această dispută și a cerut HEINEKEN să scoată steaua de pe eticheta berii sau riscă să fie interzisă în Ungaria cu totul pe motiv de promovare a unei imagini cu încărcătură istorică negativă (steaua comunistă). HEINEKEN a doua zi a căzut la pace cu Igazi Csiki Sor, vom vedea ce urmează.
Așadar, ce învățăm din aceste exemple? Poluarea asta a fost accident sau strategie? Acceptăm orice „rahat” la propriu sau la figurat din partea unei multinaționale sau ne cerem dreptul de a trăi într-un mediu civilizat și curat? Poate fi o multinațională obligată să țină cont de nevoile și comunitatea locală? Da, Guvernul Ungariei a demonstrat cu vârf și îndesat.
Mențiune specială și mulțumiri!
Acest subiect a ajuns la punctul.ro prin intermediul pescarilor din Mureș mari iubitori de natură și de … pești. Pești care sunt din ce în ce mai rari în zona poluată. Pescarii ne-au furnizat filme de la fața locului, ne-au furnizat informații și au sesizat autoritățile. Pentru asta, vreau sincer să le mulțumesc! Rămâneți atenți și vigilenți și ne va fi tuturor un pic mai bine!
Cristian TEODORESCU
Protecția mediului ar trebui sa verifice statia de epurare din fabrica , cantitatea apa reciclata ce merge in Raul mures într-o oră ce depuneri are și vor afla de când poluează , cred că deversau noaptea fiind că uneori în apropriera fabrici in partea unde e gardul spre Cristești era un miros foarte greu că deborhot și sulf