Toate remedii naturiste sunt eficiente, însă unele au efecte imediate la majoritatea persoanelor. Unul din aceste remedii este hreanul.
Hreanul acționează direct asupra răcelii și simptomelor asociate, datorită proprietăților antibiotice, expectorante, brohodilatatoare, antibacteriene și antiinflamatorii.
Hreanul stimulează imunitatea, crește rezistența corpului la boli, încălzește organismul și îl tonifică la nivel general. Atenție însă, hreanul poate crește tensiunea arterială, de aceea nu este indicat persoanelor hipertensive.
Rădăcina de hrean este bogată în substanțe volatile, vitamina C și B, calciu, potasiu, fier și magneziu. Are de asemenea efecte vasodilatatoare coronariene, antiparazitare, antianemice și diuretice.
În combinație cu miere, hreanul este mai ușor de administrat, mai sigur pentru stomac și mai eficient. Nu are un gust foarte plăcut, însă de la primele înghițituri, nasul se desfundă instant.
Se amestecă 10 linguri de hrean ras fin cu 30 de linguri de miere. Se folosește un borcan cu închidere ermetică. Se lasă la macerat 3-4 zile, apoi se poate administra. De la primele simptome, se iau câte 1-2 lingurițe de macerat, de 4 ori pe zi.
Cura se poate întrerupe după ameliorarea simptomelor, sau se poate face preventiv câte o lună, sau câte 20-40 de zile, în funcție de gravitatea simptomelor. Se poate relua pe parcursul anului ori de câte ori este nevoie.
Persoanele cu hipotiroidism, afecțiuni gastrointestinale, ulcere stomacale sau intestinale, boala sindromului iritabil și boli de rinichi grave trebuie să evite consumul de hrean. Acesta este de asemenea contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării.
Dacă urmați un tratament medicamentos, cereți sfatul medicului înainte de a începe o cură cu hrean.
Sursa: lataifas.ro