La sfârșitul lunii iulie, 200 de persoane, din țări membre ale Uniunii Europene, s-au întâlnit în localitatea Nadur, de pe insula Gozo (Malta) la cea mai amplă întâlnire din calendarul anual al cartei. Din partea Ibăneștiului a participat o delegație formată din: primarul comunei, Dan Vasile Dumitru, viceprimarul acesteia, Marius Gliga, Firuța Suciu, Ioan Chirteș, Paul Chirteș, Alina Moldovan, Roxana Petra și Maria Alexandru.
„Solidaritate. Concretizarea ideii de solidaritate pe timp de criză. Responsabilitate în timpul provocărilor cu care se confruntă Europa” a fost tema generală a întâlnirii din Nadur, în cadrul căreia au fost atinse și dezbătute probleme concrete cu care se confruntă Europa actuală (provocări demografice și exodul intelectualilor, creșterea demografică și inegalitatea veniturilor, implicare și spirit cetățenesc, migrare și extremism). De asemenea, păstrarea tinerilor în mediul rural se dovedește o provocare majoră pentru comunitățile rurale europene și s-au căutat soluții concrete și viabile pentru că aceștia să fie stimulați și încurajați să rămână mediul rural.
Ziua de 29 martie 2019 este fixată drept data oficială pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, motiv pentru care s-a luat în discuție situația particulară a localității Desborough, pentru menținerea căreia ar fi nevoie de o modificare a statutului organizației, în sensul admiterii și de membri non-UE.
„Ar fi util să fie acceptate și țările care oficial sunt în curs de aderare la UE”, spune Dan Vasile Dumitru, care dorește să vină cu o propunere în acest sens. „Cred că întâlnirile cartei ar reprezenta un real ajutor pentru acestea, oamenii ar putea să vadă direct, cu ochii lor, cum se trăiește, cum se lucrează în celelalte țări europene, să observe diferențele de mentalitate. Pentru aceste comunități ar fi un pas pregătitor pentru aderare”.
De altfel, direcțiile generale de acțiune ale Cartei Comunităților Rurale Europene – informarea, promovarea comunicării și a cooperării între locuitorii statelor membre UE, descoperirea și înțelegerea obiceiurilor, a modului de viață, a mentalităților, a diferențelor culturale și respectul pentru acestea, contactul direct cu locuitorii din alte țări – ar reprezenta un sprijin foarte important pentru comunitățile mici, rurale, din țările în curs de aderare.
Nu au lipsit seara culinară, la care fiecare localitate a venit cu preparate tradiționale, și defilarea delegațiilor prin Nadur.
„A fost o organizare excelentă, cu un program foarte bine pus la punct, în care s-a acordat atenție tuturor detaliilor”, subliniază primarul comunei noastre.
„Am găzduit 200 de participanți din 27 de țări membre ale Uniunii Europene și am reușit să avem un program plin de activități, workshopuri și evenimente. Suntem fericiți că am putut găzdui atâția PRIETENI”, a scris după eveniment, pe pagina de Facebook, Edward Said, primarul localității Nadur.
Așa cum se obișnuiește, participanții au fost găzduiți la localnici – ocazie pentru cel mai tânăr membru al delegației din Ibănești, Paul Chirteș, să-i revadă pe Mario Mercieca și Kenneth Portelli, cărora familia lui le-a fost gazdă la întâlnirea din Ibanești de anul trecut și cu care au legat o strânsă prietenie. Primul s-a numărat printre organizatori și a fost mereu alături de delegație și al doilea a fost chiar gazdă. Paul a fost impresionat de primirea călduroasă pe care i-au făcut-o prietenii lui (l-au lăsat fără cuvinte, a povestit după aceea), a avut ocazia să le cunoască familiile și să facă cunoștință cu cei doi băieți ai lui Mario. A plecat din Nadur impresionat de lucurile pe care le-a văzut, de arhitectura caselor, de sandvișurile gustoase pe care le-a adus delegația Franței și cu gândul la noii prieteni pe care și i-a făcut – poate cel mai valoros lucru pe care-l oferă participanților aceste întâlniri.
Ibănești.ro
Ibăneștiul, la întâlnirea anuală a Cartei Comunităților Rurale Europene, desfășurată în Malta
Category: Stirile Punctul
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.