Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a anunţat vineri, că echipa sa este pregătită pentru reluarea activităţii de transplant cardiac după obţinerea reacreditării. ‘În momentul de faţă am pus la punct toate condiţiile legate de activitatea de transplant, am refăcut echipele de prelevare, am completat medicaţia specifică acestei activităţi, care din păcate nu a fost disponibilă în momentul în care Institutul a fost desfiinţat. Pot să spun că în acest moment ne desfăşurăm activitatea în mod normal, aşteptăm să avem un donator compatibil pentru a efectua un transplant cardiac. De la reînfiinţare, din 2013, încă nu am efectuat un transplant. Dar au fost o serie de proceduri organizatorice, inclusiv partea de reacreditare, pentru că a trebuit să ne reacredităm’, a arătat dr. Suciu.
Potrivit medicului, activitatea de transplant nu se poate face oricum şi din acest motiv partea de reacreditare a IBCVT a durat câteva luni, plus timpul pentru toate aspectele organizatorice. ‘Să nu uităm, o perioadă transplantul a fost oprit complet, fără nicio şansă de operare, cred că din septembrie 2012 am cam încheiat cu activitatea de transplant din cauza lipsurilor şi tot ce v-am spus e valabil şi pentru chirurgia pediatrică. În general acestea sunt activităţi de performanţă pentru care au suferit foarte mult în perioada respectivă’, a susţinut doctorul.
Dr. Suciu a precizat că, de la sfârşitul lunii octombrie 2013, IBCvT Târgu Mureş a fost în stand-by pentru a efectua primele intervenţii, însă nu a fost niciun donator eligibil pentru cord, în condiţiile în care lista de aşteptare conţine cam 100 de pacienţi, dintre care 30 necesită transplant imediat. ‘Lista de aşteptare e acolo, sunt undeva la 100 de pacienţi înscrişi pentru transplant, îi ţinem în evidenţă şi pe cei transplantaţi, avem peste 35 de pacienţi transplantaţi la care trebuie să urmărim medicaţia, evoluţia clinică – este un program de urmărire post operatorie. Pe lângă aceşti pacienţi sunt mulţi pe lista de aşteptare, care trebuie evaluaţi periodic şi sunt pe listă 100, din care aproximativ 30 cu indicaţie imediată. Ceilalţi 70 sunt cu indicaţie în perspectivă, pentru că evoluţia acestor afecţiuni cardiace (…) Dacă în momentul acesta avem un donator, noi avem acea listă restrânsă de 30 care trebuie operaţi acum’, a afirmat dr. Horaţiu Suciu.
Potrivit doctorului, la câtă patologie cardiacă este în România, ‘în mod normal lista aceasta trebuia să fie mult mai lungă’, însă probabil acest fapt se datorează neluării în evidenţă a tuturor pacienţilor cu boli cardiace.
Dr. Suciu a susţinut că cei 30 de pacienţi care au indicaţie de transplant imediat aşteaptă de un an-doi găsirea unui cord compatibil. Acesta a arătat că deşi activitatea de donare a înregistrat o creştere, nu la orice prelevare multi organ se poate preleva cordul, fie pentru că familia donatorului nu doreşte, fie pentru că inima nu îndeplineşte o serie de criterii. ‘De obicei principalele probleme sunt legate de vârsta donatorului, dacă donatorul are peste 40 de ani nu este eligibil (…) Din totalul prelevărilor de organe undeva la 10-20% poate fi prelevat şi cordul. Adică dace se fac 100 de prelevări de ficat şi rinichi, poate în 10-20 de cazuri se poate preleva şi cordul. Din start noi suntem mai limitaţi şi numeric faţă de ficat şi rinichi. O altă particularitate este că în transplantul cardiac noi suntem singurii care suntem contra-cronometru, avem 4 ore în care inima aceea trebuie să bată după ce este oprită. Şi în patru ore e greu să te organizezi şi cu transportul. Aceşti oameni pleacă din timpul lor liber la activităţi de prelevare, riscându-şi chiar viaţa – exemplul accidentului aviatic – fără să fie remuneraţi pentru treaba aceasta. Este o activitate benevolă şi nu ştiu cât de normal este să fie aşa. Evident că toţi vrem să progresăm, dar până la urmă toate au un preţ’, a susţinut Horaţiu Suciu.
Doctorul a precizat că în acest moment doar Spitalul Floreasca efectuează transplant de cord şi că şi-au mai depus dosare Institutul C.C. Iliescu şi IBCvT Iaşi şi Timişoara.
AGERPRES