Primarul Astrid Fodor a detaliat la Turnul Sfatului TV câteva proiecte de amploare care vor fi implementate în Sibiu în perioada următoare și care vor îmbunătăți transportul și viața în oraș.
Unele vor fi realizate cu fonduri europene, alte au surse de finanțare diverse, însă majoritatea se referă la mobilitatea în Sibiu și la petrecerea timpului liber.
”Din fonduri europene vor fi câteva proiecte deosebite, eu spun spectaculoase. În primul rând este proiectul amenajării malurilor Cibinului, care va schimba complet zona respectivă. Totul este rezolvat, inclusiv din punct de vedere juridic, avem un parteneriat încheiat cu Apele Române și am fost ajutați inclusiv de Asociația Municipiilor. Vom avea piste de bicicletă de pe strada Maramureșului până la intersecția cu A1, în Gușterița. Având în vedere că începem o lucrare mare în acest an, pe strada Podului, vom ajunge cu modernizarea până la ieșirea spre Agnita. Cu ocazia aceasta creăm o nouă ieșire în zonă, una de agrement, iar lucrările încep anul acesta. Pista de biciclete va fi legată de ”Linia verde” care trece prin cartierul Ștrand, urcă pe Maramureșului și ajunge în Parcul Sub Arini. Toate acestea vor fi legate. S-a încheiat studiul de fezabilitate, acum începem proiectarea, dar pot să vă spun că deja s-a stabilit exact ce trebuie făcut. Am lucrat mult cu Apele Române și avem o colaborare bună” a spus primarul Astrid Fodor.
Un alt mare proiect din fonduri europene prevede amenajarea în Sibiu a câteva zeci de centre de închiriere a bicicletelor. Practic, din a doua parte a anului, sibienii vor putea lua o bicicletă din orice cartier al orașului și o vor putea lăsa în orice alt punct al Sibiului. În plus, pistele de biciclete ar urma să fie îmbunătățite.
”Acesta este un proiect care mie îmi place foarte mult. Vom amenaja aceste centre de închiriere a bicicletelor în sistem self-sharing. Vor fi 44 de stații în tot municipiul, în special în apropierea stațiilor de autobuz. Dacă vrei, poți să iei bicicleta! Și vom achiziționa 540 de biciclete, ele vor fi ale municipiului iar proiectul este unul pe fonduri europene. Bicicletele vor fi dotate cu monitoare de bord, vor fi urmărite prin GPS și stațiile pentru ele vor fi independente energetic, fiind alimentate cu panouri solare. Bicicleta va putea fi lăsată și în altă parte, nu neapărat numai într-o astfel de stație. Totodată vor fi și 15 triciclete pentru seniori sau persoane cu dizabilități”, a declarat Astrid Fodor la TSTV.
Plata bicicletelor închiriate se va putea face cu cardul sau direct printr-o aplicație dedicată.
Nu în ultimul rând, primăria va achiziționa încă 50 de autobuze noi pentru Tursib, scopul fiind de a scădea timpii de așteptare în stații și de a extinde flota.
”La sfârșitul lunii iunie vin încă zece autobuze noi și tot în acest an vom finaliza, dacă nu avem contestații achiziția autobuzelor electrice. Sunt două linii noi care vor fi deservite numai de autobuze electrice, este linia de la Gară până la Muzeul Astra și de la Gară în Valea Aurie. De asemenea, dorim să finalizăm achiziția a cinci microbuze care vor circula în zona centrului istoric. În afara acestora, vom achiziționa peste 50 de autobuze noi, pe bază de gaz. De fapt, înlocuim toată flota Tursib, ce e vechi dispare și ce e nou este dimensionat la nivelul municipiului Sibiu, astfel încât să putem crește și frecvența și să înființăm câteva linii noi”, a concluzionat primarul Astrid Fodor.
Sursa: TurnulSfatului.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.