În dorința de a oferi cetățenilor un mediu curat și sănătos care să nu afecteze posibilitățile de dezvoltare a generațiilor viitoare, a fost lansat programul ‘Let’s Do It, Romania ‘ care în complexitatea sa are printre obiective asigurarea protecției mediului înconjurător și conservarea resurselor naturale, în concordanță cu cerințele unei dezvoltări economice și sociale durabile, precum și creșterea nivelului de educație și conștientizare a populației privind realizarea acestor obiective.
‘Let’s Do It, Romania’ 2017, pentru instituții, se desfășoară în această perioadă și este cel mai mare proiect de implicare socială din România, care își propune să responsabilizeze autoritățile și cetățenii în ceea ce privește gestiunea corectă a deșeurilor și aplicarea legislației de mediu. Implicarea Administrației Bazinale de Apă Mureș și a subunităților teritoriale în acest proiect a fost următoarea: stabilirea coordonatorilor proiectului la toate nivele, identificarea locațiilor care trebuie igienizate, centralizarea datelor, stabilirea traseelor, contactarea voluntarilor, distribuirea în teritoriu a materialelor specifice ecologizării (saci, mănuși, etc.) luarea tuturor măsurilor preventive de securitate a muncii (accidente), munca voluntară prin mobilizarea angajaților proprii și transportul deșeurilor.
În data de 22 septembrie a.c. în municipiul Tg. Mureș, în parteneriat cu Penitenciarul Tg. Mureș, s-a organizat și desfășurat o activitate de igienizare a pârâului Poklos și a malurilor acestuia, în zona situată între podul Livezeni și podul Furnica. Deținuții, împreună cu salariați ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, au adunat 140 de saci cu deșeuri menajere și de vegetație, precum și ambalaje. Sacii menajeri, mănușile de unică folosință și transportul deșeurilor adunate au fost asigurate de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureș.
În ziua de 29 septembrie a.c, în colaborare cu în colaborare cu Primăria orașului Iernut și unitățile școlare din localitate, s-a desfășurat o acțiune de igienizare în orașul Iernut. A fost cuprins malul râului Mureș și a pârâurilor Șeulia și Comlod (Lechința). Au participat 230 de voluntari, salariați ai Administrației Bazinale de Apă Mureș, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș și subunități, salariați ai Primăriei orașului Iernut și elevi de la școala Gimnazială din localitate. S-au adunat 250 de saci cu deșeuri menajere, agricole, forestiere și ambalaje. Sacii menajeri, mănușile de unică folosință și transportul deșeurilor adunate au fost asigurate de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureș.
Trebuie să amintim că responsabilitatea pentru păstrarea curățeniei și igienizarea cursurilor de apă și a malurilor acestora, revine administrațiilor publice locale care au sarcini și atribuții în acest sens, și care sunt cuprinse în Ordonanța Guvernului României nr. 21 din 2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, aprobată prin Legea 515 din 2002. Prin realizarea obiectivelor dezvoltării durabile, vom contribui la asigurarea apei pentru toate folosințele, vom diminua efectul negativ al acestora și vom reda națiunii ceea ce i-am luat — APA CURATĂ!. precizează Administrația Bazinală de Apă Mureș într-un comunicat.